Bojović: Nova vlast treba da raskine sve te štetne koncesione ugovore

0

Trideset godina trajao je sveopšti atak odlazeće vlasti na sve što je zdravo u Crnoj Gori, ocijenio je Dragan Bojović, poslanik koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

“Atakovano je na naš opstanak, naše bitisanje, našu fizičku i duhovnu egzistenciju, opustošeno i devastirano sve što je rađeno i proizvođeno. Odlazeća vlast je opljačkala i batelisala naša brojna prirodna bogatstva.

Na red su evo bile došle rijeke i vode. Ne treba da vam govorim kakva šteta nastaje izgradnjom ovih mini-hidroelektrana. To je već mnogo puta dosad rečeno.

Proizvodi se vrlo malo energije, i pritom vrši ekocid, uništava biodiverzitet, ugrožava vodosnabdijevanje. Da ne govorim o tome da su se ljudi nastanjivali i opstajali uvijek pored rijeka, i da ove dragulje prirode, koje nijesmo samo naslijedili od svojih predaka, već smo ih, kako kaže izreka, pozajmili od svojih potomaka, dakle, da ove prirodne dragulje, ova, kako ih nazivaju inostrani ekolozi, „plava srca Evrope“, moramo sačuvati.

Ovdje se, međutim, pri potpisivanju koncesionih ugovora, najmanje vodilo računa o očuvanju životne sredine, i o tzv. održivim i obnovljivim izvorima energije.

Svuda u Evropi projekti mini-hidroelektrana se zaustavljaju i napuštaju, jer se pokazalo da MHE nanose mnogo štete, a da je korist zanemarljiva. Era MHE je završena. Sada se koristi solarna energija, geotermalna energija, energija vjetra, energija biomase iz poljoprivredne i šumarske proizvodnje.

Umjesto da učimo iz tih iskustava, odlazeća vlast se opredijelila za ono najgore moguće – za mini-hidroelektrane. Zašto? Zato što odlazeću vlast nikada nije interesovala dobrobit države, već isključivo lični profit. Nijesu marili za „zelene energije“, već za zelene novčanice, koje je, još uvijek aktuelni predsjednik države, (vjerujem ne još zadugo), plasirao u džep, lično sebi, odnosno svom sinu, kao i svom kumu, i svom bratu od ujaka.

Vrijeme je da se to prekine. Nova vlast treba da raskine sve te štetne koncesione ugovore, i da zabrani dalju izgradnju MHE. Ja ću se za to zalagati kao poslanik koalicije „Za budućnost Crne Gore“ i kao potpredsjednik DNP-a.

Vjerujem da postoji razumijevanje za ovaj moj stav u okviru nove parlamentarne većine, i da će se pozitivno odgovoriti na vaše zahtjeve. Ne smijemo živjeti u iluziji da smo prebogati vodama i da možemo sa njima raditi šta hoćemo.
„Bez vode nema života, voda i rijeke su sloboda!” Ako smo na ovim izborima izborili slobodu, onda smo se izborilii i za očuvanje naših rijeka i naših voda. Imate punu podršku za vaše zahtjeve, i zato ćemo nastojati da zajednički i što prije riješimo i ovaj problem!”

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.