Bjeloruska opozicija: Sačuvati odlične odnose sa Moskvom i nakon smjene vlasti

0

Bivši kandidat za predsjednika Bjelorusije Valerij Cepkalo izjavio je da Minsk treba da očuva odlične odnose sa Rusijom i nakon smjene aktuelne vlasti u Bjelorusiji, i da Rusija ostaje glavni partner Bjelorusije.

„Smatramo da treba da zadržimo sve što je dobro u odnosima koje imamo sa Rusijom. Sa Rusijom, nesumnjivo, treba da budemo u odličnim odnosima. Nemamo drugog puta, Rusija je naš najvažniji partner i u politici, i u ekonomiji, u oblasti društvenih odnosa. Imamo odlične pakete saradnje“, rekao je Cepkalo tokom pres-konferencije.
Međutim, on je naglasio da „ipak treba imati u vidu da su Zapad, zemlje EU, izvor investicija i da je neophodno da Bjelorusija sa njima razvija odnose, bez ulaska u EU“.

Cepkalo je istakao da Minsk treba da vodi otvorenu politiku prema svim spoljnim partnerima, između ostalog i da sarađuje sa EU i SAD kao izvorima tih investicija.

„Dužni smo da gradimo partnerske odnose sa našim susjedima – imamo tri države koje su naši susjedi i članice EU. Jednostavno smo dužni da gledamo na Njemačku, Veliku Britaniju, SAD, Kanadu i druge zemlje kao važan izvor investicija, novih znanja. Treba da budemo otvoreni za sve i da ne razmatramo partnere u kategoriji ‘ili – ili’ nego u kategoriji ‘i-i’“, rekao je Cepkalo.

Govoreći o opoziciji, Cepkalo je ocijenio da se u Bjelorusiji formirao veoma dobar savez koji čine predstavnici opozicije.

On je naglasio da opozicija ne želi krvi u Bjelorusiji, ego traži pravni način da smijeni vlast, za šta su i potrebni protesti i štrajkovi.

„Niko od nas ne želi krvi, mi želimo da pronađemo pravni način da izađemo iz situacije, ali je zato potrebno nastaviti sa masovnim protestima i štrajkovima, kako bi vlast slabila i kako bi shvatila da na svaki njihov korak dolazi do kolosalnog otpora bjeloruskog naroda, bjeloruskog društva“, istakao je Cepkalo.
Cepkalo je priznao da opozicija nije uspjela da postigne da svetska zajednica prizna Svetlanu Tihanovsku za zakonito izabranu predsjednicu Bjelorusije.

On je dodao da će nastaviti da ubeđuje svetsku javnost da priznaju Svetlanu Tihanovsku za predsjednicu Bjelorusije. Takođe je konstatovao da u tom slučaju ne isključuje „venecuelanski scenario“ dvovlašća.

Cepkalo je istakao da NATO snage ne treba da prisustvuju na teritoriji Bjelorusije i da tako stvaraju prijetnju za Rusiju ili neku drugu zemlju.

„Kao mala zemlja, treba da vodimo neutralnu politiku. Ne treba da dozvolimo da NATO snage na bilo koji način prisustvuju na teritoriji Bjelorusije, tako da možemo postati prijetnja za Rusiju ili neku drugu zemlju“, istakao je on.
Takođe je dodao „ da su oni protiv toga i da ruska vojska bude na teritoriji Bjelorusije, jer bi to moglo stvoriti potencijalnu prijetnju za Ukrajinu“.

Cepkalo je rekao da ne želi da se u Bjelorusiji ponovi „ukrajinski scenario“.

On je naglasio da mediji pokušavaju da predstave „da su događaji kod nas slični onima u Ukrajini“.

„Mi ne želimo ukrajinski scenario, ja govorim u svoje ime, ne mogu govoriti u ime drugih kandidata“, konstatovao je on.

U Bjelorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko.

Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.