Nastavak protesta bjeloruske opozicije

0

Pristalice bjeloruske opozicije i večeras su počele da se okupljaju u blizini Trga Nezavisnosti.

Prilazi zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova Bjelorusije u Minsku, gde je trebalo da se okupe pristalice opozicije, večeras su blokirani, javio je dopisnik Sputnjika.

Na trotoaru ulice u kojoj se nalazi zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova, postavljene su ograde, a pored njih stoje pripadnici policije koji nikoga ne puštaju da prođe.

U susjednoj ulici nalazi se nekoliko autobusa sa pripadnicima policije, uključujući i pripadnicima interventne policije, a u blizini su i dva policijska vozila.

U Aveniji Nezavisnosti, nedaleko od Ministarstva, nalazi se još jedno policijsko vozilo. Nekoliko desetina policajaca stoji ispred ulaza u Ministarstvo. Jedan od njih snima prolaznike kamerom.

Demonstanti su se, zbog toga, okupili na drugoj strani Avenije Nezavisnosti.

U Bjelorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko.

Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobijedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbijednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rastjeruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

Uskoro opsirnije..

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.