Vukčević: Na izborima se odlučuje da li ćemo postati članica EU do 2024.

2

Građani Crne Gore predstojećim izborima zakazanim za 30. avgust, ne biraju samo političke partije koje će ih predstavljati u narednom četvrogodišnjem periodu, već odlučuju o tome da li će Crna Gora biti punopravna članica u EU, kazao je Miloš Vukčević, funkcioner SDP-a.

Zbog toga je SDP na ovm izborima kao jedan od ključnih ciljeva postavila okončanje pregovora sa EU do 2024. godine. Vremena za odugovlačenje više nema i svako dalje vođenje pregovora „radi pregovoranja“, bez jasnog roka i vizije njihovog okončanja doprinjelo bi, sa pravom, još većem padu povjerenja građana Crne Gore u članstvo u EU.

Jedino jak SDP može preokrenuti nazadovanje gotovo u svim oblastima procesa evropskih integracija. Jedino jak SDP može donjeti tražene promjene i okončati pregovore za punopravno članstvo Crne Gore u EU do kraja mandata naredne Vlade. Zato su predstojeći izbori, zapravo izbori za članstvo Crne Gore u EU. Nesporno je da većina građana želi promjene, želi članstvo u EU i zato ne postoji dilema na predstojećim izborima – Za jak SDP za jaku Crnu Goru članicu EU.

Upravo u ovakvim trenucima, kada se Crna Gora suočava sa neviđenom krizom uzorkovanom virusom COVID 19, pomoć EU i njenih država članica nam je više nego potrebna. Da je Crna Gora država članica EU paket – finansijske pomoći bi iznosio nekoliko milijadri eura, koliko iznos godišnjeg budžeta Crne Gore, dok će i ovakva
Odluka Evropske komisije da Cnoj Gori isplati koja desetina miliona eura u borbi protiv COVID-a biti dragocjena, ali isključivo pod uslovom da nova Vlada bude u stanju da je iskoristi i da se snažnije obračuna sa korupcijom i organizovanim kriminalom, što je preduslov za dobijanje pomoći i sticanje punopravnog članstva. Ulaskom u EU, crnogorski građani će postati i građani EU i sada je više nego ikad jasno da mi nemamo drugu perspektivu do evropske.

Poslije osam godina pregovora sa EU Crna Gora je konačno otvorila i poslednje Poglavlje 8 – Konkurencija, otvorivši time sva 33 pregovaračka poglavlja, dok je privremeno zatvorila svega tri poglavlja: Poglavlje 25 – Nauka i istraživanje, Poglavlje 26 – Obrazovanje i kultura i Poglavlja 30 Vanjski odnosi. Država koja je najduže pregovarala sa EU bila je Hrvatska i ona je pregovore završila poslije šest godina.

Jasno je da je „rekord“ u pregovorima preuzela Crna Gora koja daleko najduže pregovara sa EU, a od jesene je i očekuje nova zahtjevna metodologija pristupanja EU, koju je početkom ove godine predložila Evropska komisija. Vlada je na početku svog mandata postavila veoma ambiciozan cilj – da do kraja mandata zatvori skoro sva pregovoračka poglavlja i provede pregovore kraju.

Porazno djeluje činjenica da su protekle četiri godine mandata Vlade, a da za to vrijeme ni jedno pregovaračko poglavlje nije zatvoreno, dok nas susjedne države Srbija, a od skoro i Sjeverna Makedonija i Albanija polako pristižu. Takođe, porazno djeluje i činjenica da je podrška članstvu od strane građana Crne Gore pala na istorijski minimum od 54%, dok je prema poslednjem istraživanju CEDEM-a protiv članstva u EU čak 24% građana Crne Gore.

Sticanjem punopavnog članstva u EU crnogorske sudije i tužioci postaće evropske sudije i tužioci jer će biti u obavezi da primjenjuju pravo EU i daju mu primat nad domaćim pravom.

Pred najavljenom teškom ekonomskom krizom koja kuca na vrata svakog građanina u Crnoj Gori, jedina nada za njega može biti EU i punopravno članstvo u njoj, kao preduslov za stabilnost i bolji život svih nas. Nemojmo na ovim izborima prokockati i tu poslednju šansu!

Dosta je bilo simuliranih reformi, usvajanja evropskih zakona uz izostanak njihove implementacije, otvaranje, ali ne i zatvaranje pregovaračkih poglavlja!

2 Comments
  1. Traktorist komentariše

    Četničadzija i bratije ristaantihrista pada u duboku komu na spomen uljuđene EU i NATO, nesoji bi u srednji vijek, ima da vas za uši odvucemo u eu i nato vi naazadne klerofasiste😂😂

  2. bajo. komentariše

    Evo 30 godina se idlučuje nešto … Daj ne lupajte i ne lažite više. Na ovim izborima se odlučuje što i do sada. Produžetak vlasti Đukanovića. Damo to majmune . Želim vam sve najgore !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.