„Brisel neće sada mijenjati pravila o prelasku granica, to su samo naše želje“

1

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da priče oko toga da će Evropska unija sada da promeni odluke o prelasku granica nisu realne, već su možda odraz naših želja.

Ivica Dačić je, gostujući u Jutarnjem programu, ocenio da pravila za prelazak preko granice i odluke koje države o tome donose, ne da imaju veze sa diplomatijom, nego se nažalost na diplomatiju svode.

Upitan koliko je medicine, a koliko politike u odlučivanju o tome koja će pravila važiti na ulasku u neku zemlju, Dačić kaže da tu ima i jednoga i drugoga.

– Sigurno da bi epidemiološka situacija trebalo da bude osnovni kriterijum. Međutim, ima i drugih primera, evo na primer ono što se dešavalo sa Crnom Gorom je imalo dosta političkih primesa, jer Crna Gora je mogla i ranije da donese ovu odluku – istakao je Dačić.

Sa druge strane, ukazao je Dačić, postoje i zemlje kao SAD, koje uopšte nisu uvodile ograničenja.

Uvođenje pravila je, kaže dosta haotično, a ne sistematično, sa kriterijumima koji nisu baš utvrđeni.

Što se tiče pravila Evropska unije, Dačić kaže da je EU sada na odmoru i nemaju nikakve sastanke dok se odmor ne završi.

– To je negde tek kraj avgusta. Tako da priče oko toga da će Evropska unija sada da promeni neke odluke nisu realne, već su možda odraz naših želja – istakao je Dačić.

Kaže da će oni tek sledeće nedelje početi da rade, tako da bi naredno revidiranje liste zemalja moglo da usledi krajem avgusta.

1 Comment
  1. Q komentariše

    Dacicu lopino stara,tvoja zelja ko i zelja svakog normalnog da se niko ne krece dok ovo traje!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.