Minsk: Opozicija održala proteste, najveće u istoriji Bjelorusije

1

Na ulicama Minska je večeras održan Nacionalni marš slobode, u organizaciji opozicije, koja ga smatra najvećim u istoriji Bjelorusije.

Sedmi dan od predsjedničkih izbora protivnici aktuelne vlasti imaju isti zahtjev – da Lukašenko ode poslije 26 godina na vlasti, piše N1.

„Hoćemo promjene, hoćemo da u ovoj zemlji ljudski život vrijedi. Sadašnji režim samo pogoršava situaciju“, rekao je jedan pristalica opozicije.

Hiljade građana Bjelorusije skandiralo je „Siđi sa vlasti“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na protestu koji je održan u danu kada je Rusija najavila da je, ukoliko bude potrebno, spremna da pruži vojnu pomoć Lukašenku, nije bilo vidljivog prisustva policije, prenosi Rojters. 

Masovni skupovi održani su osmi dan zaredom i u drugim većim gradovima Bjelorusije, piše AFP pozivajući se na izvještaje lokalnih medija.

Kolone demonstranata nosile su cvijeće i balone dok su se u šetnji nazvanoj „Nacionalni marš mira“ kretali ka centralnom Trgu nezavisnosti u Minsku.

Neki od njih nosili su transparente na kojima je pisalo „Mi smo protiv nasilja“ i „Lukašenko mora da odgovara za mučenje i mrtve“, prenosi AFP.

U policijskoj akciji razbijanja demonstracija koje su u Bjelorusiji počele nakon spornih predsjedničkih izbora 9. avgusta, poginule su najmanje dvije, a ranjeno više stotina osoba, dok je privedeno oko 7.000 demonstranata. 

(Vijesti)

1 Comment
  1. Народна правда komentariše

    Sačekuša za PUTINA!Sjedi Putine u Moskvi i ne PUTUJ!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.