Međunarodni institut Ifimes iz Ljubljane: Đukanović osuđen na propast, nalazi se na čelu kriminalnog i korumpiranog režima!

4

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije, Ifimes iz Ljubljane, uradio je analizu pod nazivom „Crna Gora 2020: Steže se obruč oko Mila Đukanovića“ u kojoj se razmatra pitanje sudbine njegove 31-godišnje vlasti uoči predstojećih izbora.

U analizi se, pored ostalog, ukazuje da se po prvi put u istoriji NATO dešava da je novo žarište konflikta, koje je prouzrokovao režim Mila Đukanovića unutar NATO-a, a ne kao do sada izvan Sjevernoatlantskog savezništva.

Milov režim osuđen na propast

„Analitičari smatraju da je prema izvještajima EU, Stejt departmenta, Fridom hausa i najznačajnijih zvaničnika iz EU i svjetske zajednice režim Mila Đukanovića osuđen na propast, jer je kao antidemokratski režim detektovan od institucija i pojedinaca zapadne provenijencije da ne predstavlja nikav bastion otpora i borbe protiv navodne velikosrpske politike, i ‘Velike Srbije’ nego kriminalan i korumpiran režim, koji je došao u ozbiljnu konfrontaciju sa najmoćnijim zapadnim državama, dok u pozadini skriveno šuruje sa Kinom i Rusijom“, piše u opširnoj analizi čiji djelovi su dostavljeni Tanjugu.

Ocijenjeno je i da će zbog toga biti neizbježno posredovanje međunarodne zajednice, kako bi se riješio unutrašnji konflikt u Crnoj Gori, koji, kako se navodi, može ozbiljno ugroziti mir i stabilnost cijelog regiona.

U analizi Ifimesa se podsjeća da poslednji izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore sadrži niz upozoravajućih kritika režimu Mila Đukanovića, prvenstveno fokusiranih na enormnu raširenost kriminala i korupcije i na neslobodu medija, a da je vladavina prava u ovoj državi kandidatkinji postala „misaona imenica“.

Korumpiran režim

Ifimes navodi kritike stranih zvaničnika o korupciji, organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, kao i izvještaj Stejt departmenta objavljen u martu 2020. godine o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori za 2019. godinu, gdje se ponovo kritikuje režim Đukanovića, da je korumpiran i da su vladini zvaničnici uključeni u koruptivne postupke.

Takođe, izvještaj apostrofira i političko uplitanje Đukanovića u medijske slobode, ističe Ifimes u analizi i navodi upozorenje Metjua Palmera da očekuje uspješne sudske postupke protiv onih koji su izvršili napade na novinare.

Napominje se i da je u izvještaju Fridom hausa od maja 2020. godine Crna Gora iz kategorije djelimično konsolidovanih demokratija pozicionirana u grupu tranzicionih, tzv. hibridnih režima.

Fukujama: Efikasan političar, nedemokratska država

Ifimes objašnjava i zašto Fransis Fukujama, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih političkih teoretičara i mislilaca današnjice kritikuje Mila Đukanovića i njegov režim.

„Mislim da je on efikasan političar, ali ne smatram da vodi demokratsku državu“, rekao je Fukujama početkom juna 2020 i dodao da je on vrlo „problematičan lider, zbog načina na koji je koristio političku moć – da se u Crnoj Gori onemogući stvarna borba za vlast“, piše u analizi Ifimesa.

Fukujama je istakao, da nije isto članstvo u NATO-u i EU, jer se po pitanju NATO-a više radi o strateškom savezu i da u Crnoj Gori postoji mnogo korupcije.

Fukujama smatra i da saradnja sa Kinom gura Crnu Goru u finansijsku opasnost i da je Đukanović sam donio puno upitnih odluka.

Hrvatska pruža najznačajniju podršku

Mišljenja je, da je svim istinskim demokratijama potrebna promena različitih stranaka na vlasti, a „on (Đukanović) je na vlasti u Crnoj Gori već veoma dugo.“

Ifimes navodi i da najznačajniju podršku režimu Mila Đukanovića pruža Republika Hrvatska.

„Dok Hrvatska, predsjedavajuća EU, zdušno podržava formiranje zasebnog trećeg entiteta u BiH, Tonino Picula kao izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru ‘zatvara oči’ pred očiglednim zloupotrebama crnogorskog režima i Crne Gore i Hrvatske, koji su sponzore pronašli u Kini, ali i Ruskoj federaciji“, ocenjuje se u analizi.

Borba protiv „velikosrpskog nacionalizma“

Takođe se navodi da režim Mila Đukanovića pokušava da osigura sveobuhvatnu podršku Bošnjaka Zapadnog Balkana pozivajući se na borbu protiv „velikosrpskog projekta i nacionalizma“.

„Osnova djelovanja režima Mila Đukanovića je da svi oni koji kritikuju jedan od najkorumpiranijih režima u Evropi bivaju proglašeni zagovornicima velikosrpske politike i interesa, a upravo je Đukanović bio najbliži saradnik Slobodana Miloševića kada je velikosrpska politika bila u usponu početkom 90-ih godina prošlog vijeka“, ukazuje se u analizi.

Ifimes postavlja pitanje da li su SAD, EU, najznačajnije svjetske nevladine organizacije, međunarodni posrednici i diplomate, navedeni u ovoj analizi, projekti i u funkciji velikosrpske politike, jer kritikuju i upozoravaju na režim Mila Đukanovića.

Steže se obruč

„Najbolji odgovor na ovo pitanje će prevashodno dati upravo oni iz regiona, koji zbog uvjerenja ili nekih drugih interesa podržavaju kriminalni i korumpirani režim neosuđenog ratnog zločinca Mila Đukanovića. Možda i zaključe, da je upravo Milo Đukanović ponovo oživio velikosrpski projekat pokušavajući uzeti imovinu Mitropolije Crnogorsko-Primorske Srpske pravoslavne crkve (MCP-SPC) uz dogovor sa svojim višedecenijskim saveznikom mitropolitom Amfilohijom Radovićem“, piše u analizi instituta.

U analizi se zaključuje da navedeni izveštaji, stavovi, kritike, upozorenja i političko-diplomatske aktivnosti vodećih država pokazuju, da se sve više steže obruč oko Mila Đukanovića i približava kraj njegovog 31-godišnjeg režima.

4 Comments
  1. Boka di Cataro komentariše

    Ko su ovi.

  2. Bokelj komentariše

    Želim da prokomentarišem izjavu gospodina Fukujame: „Efikasan političar,,,“, a odnosi se na akauelnog Predsjednika Crne Gore. Ovaj „efikasan političar“ ima radni staž od 30 godina, što predsjednik što premijer. Dakle, na tron je zajahao kada je u UK premijerka bila Margaret Taćer, kada je u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj bio kancelar Helmut Kol, a u USA ni manje ni više nego Džordž Buš senior, i da ne nabrajam dalje. Dok su se pomenute države razvijale Crna Gora je pod Milom propadala. Ono što je činjenica, od SFRJ je naslijedio dug od nešto preko 300 miliona USD, ali je naslijedio društvenu i državnu imovinu od par milijardi USD. Prvo je poveo državu u rat, zatim u međunarodne ekonomske sankcije i hiperinflaciju koju može da opiše samo onaj ko je to doživio, zatim je uništio pomorsku privredu, nakon toga vodio zemlju u pljačkašku privatizaciju, Iz svega toga izlazi kao „efikasan političar koji je rasprodao svu državnu imovinu i zadužio građane na nevjerovatnih skoro 4 milijarde Evra. Kako bi se osjećao gospodin Fukujama kada bih ja tvrdio da je bila uspješna vlada Japana nakon Hirošime i Nagasakija. Ako je uspjeh gledati svoj unesrećeni narod onda je g. Fukujama u pravu!

    1. Darko komentariše

      Unisten jer nam je standard bolji no nikad , jer smo dio civilizacije jer smo dio svjeta .
      A nemsmo svi isto a voljeli bi , pogotobo legende iz Boke !!! Kome ste vi dobri jebo sam mu majku , ko onaj od juce sto kuka jer nemoze daklepa kilo ribe 100 e .
      Uzimate evo godinama a jedna sezona i koje vitez !!!
      A Mila cete za kurac da uvatite govna sve skupa sa tim ansliticarima … pa pa bice brzo

  3. Traktorist komentariše

    Bravo DARKO, jbscemo im cetnickoklerofasisticku kevu

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.