Sud presudio: Vojni vrh teško diskriminisao Sindikat odbrane i vojske Crne Gore

0

Osnovni sud u Podgorici presudio, težak oblik diskriminacije ministra Predraga Boškovića prema Sindikatu odbrane i vojske Crne Gore, epilog je višegodišnjeg procesa koji se vodio po optužbi Sindikata. Advokat Vladan Bojić, za IN4S ističe važnost ovakve presude.

Progon podoficira Vojske Crne Gore Zdravka Kasalice i Sindikata odbrane i vojske Crne Gore (SOVCG), od strane Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Crne Gore, traje godinama unazad.

Juče je, pred Osnovnim sudom u Podgorici, jedan od mnogih takvih slučajeva diskriminacije doživio i sudski epilog.

Naime, Osnovni sud u Podgorici presudio je u korist reprezentativnog SOVCG na čijem se čelu od januara 2019. godine, nakon penzionisanja potpukovnika Nenada Čobeljića, nalazi Zdravko Kasalica.

U presudi je istaknuto da Ministarstvo odbrane počinilo TEŠKE OBLIKE DISKRIMINACIJE – produženo i ponovljeno, zbog čega je POVRIJEĐENO PRAVO LIČNOSTI i propisana naknada nematerijalne štete.

Posredi je najgori vid diskriminacije, “težak, produžen i ponavljan”, prema SOVCG čiji je predsjednik Zdravko Kasalica, kao i prema ranijem predsjedniku SOVCG Nenadu Čobeljiću nad kojima je MO Vojske CG a od 2017. ministar Predrag Bošković sprovodili višeslojno tešku diskriminaciju.

ZATO JE SUD ODREDIO “ZABRANU” MO VCG DA DALJE SPROVODI ma kakav oblik DISKRIMINACIJE. Zbog toga je sud naložio državi CG da zbog teške diskriminacije koju je sprovodio njegov organ, tj. Ministarstvo odbrane naknadi tužiocima svakom po 3 000 evra i troškove postupka od 2 581 evro, i sve to sa zakonskom kamatom.

Uvidom u predmetnu presudu zaključili smo da su Ministarstvo odbrane i Generalštab VCG sistematski diskriminisali tadašnjeg predsjednika SOVCG potpukovnika Nenada Čobeljića, podoficira Zdravka Kasalicu, ali i članove SOVCG, koji su u više navrata sabotirani od strane Generalštaba VCG u namjeri da formiraju i organizuju rad reprezentativnog sindikata.

Tako je Generalštab VCG sabotirao njihovu inicijativu o upoznavanju pripadnika VCG sa osnivanjem Sindikata, spriječavao održavanje osnivačke skupštine, ali je i vršio pritisak na pripadnike VCG koji su postali članovi Sindikata – da za samo nekoliko časova dostave informaciju o istupanju iz članstva.

Interesantno, par nedjelja kasnije, u svojstvu Načelnika Generalštaba VCG, admiral Dragan Samardžić, dostavio je informaciju o „mogućnosti organizovanja drugog sindikata“, koji je osnovan kao „Sindikat Vojske Crne Gore“ (SVCG).

U međuvremenu, prilikom formiranja SVCG, Generalštab je ispoštovao sve procedure i obaveze, u pogledu kojih je diskriminisao SOVCG – između ostalog, finansirajući prevoz pripadnika VCG do osnivačke skupštine koja je organizovana u zgradi ministarstva odbrane.

Kao kruna diskriminacije koju je sprovodio Generalštab dogodilo se i učlanjivanje admirala Samardžića u SVCG, svega nekoliko dana nakon njegovog osnivanja.

Iako je ovim činom prekršio princip da poslodavac – u konkretnom slučaju Načelnik Generalštaba, ne može biti i član sindikata, admiral Samardžić je uputio i pismenu preporuku komandantima jedinica da se vojnici učlane u taj sindikat, istovremeno, utičući na članove sindikata na čijem se čelu danas nalazi Zdravko Kasalica, da napuste isti.

Bojić: Veoma važna presuda, jer potvrđuje riječi Kasalice o diskriminaciji koju godinama trpe

Meni je ova presuda izuzetno važna za Zdravka, jer je njegova sva odbrana u krivičnom postupku bila i jeste zasnovana na tvrdnjama o diskriminaciji Boškovića prema njemu kao predsedniku SOVCG, kao Srbinu i kao aktivnom učesniku litija i iskrenom verniku SPC, kazao je advokat Vladan Bojić.

Prema njegovim riječima, bivši predsednik SOVCG je takođe bio žrtva diskriminacije a kao bivši predsednik SOVCG, ali i kao “nedovoljan” Crnogorac, kako ga je Bošković u emisiji Živa istina indirektno nazvao sve njemu slične fejk Crnogorce. Možda zato ova fotograf. ima jak implicitan značaj za istragu koja se intezivno sprovodi. Sad uz ovu presudom potvrđenoj diskriminaciji mnogo bolje stoje stvari.

Danas sam primio presudu, a spor vodim od 2018, istakao je Bojić i dodao:

„Jako će značiti Zdravku Kasalici i uzburkati javno mnjenje, jer je Zdravko sve vreme tokom sadlušanja u Specijalnom odeljenju i pred Specijalnim tužiocem i pred sudijom za istrage tvrdio da je to “maslo” ministra Boškovića koji ga diskriminiše po SVA TA TRI SVOJSTVA tvrdeći da ministar odbrane Bošković vrši diskriminaciju“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.