Auto litije širom Crne Gore: Gradove ukrasili trobojkama

1

Na stotine automobila krenulo je u još jednu veličanstvenu auto-litiju ulicama širom Crne Gore. Kilometarska kolona krenula je iz Župe nikšićke i slila se u grad pod Trebjesom. Litije idu i iz Bara, Sutomora, Plužina, Bijelog Polja, Mojkovca…

Uz zaglušujući sirene i skandiranje „Ne damo svetinje!“ počela je auto-litija u Nikšiću. Pored trobojki, istaknute su i državne zastave, kao i ratne zastave sa bitke na Vučjem dolu.

U Sutomoru policija privela Nikšićanina

Pošto je primećeno pojačano prisustvo policije, u Sutomoru su policijski službenici zaustavili auto-litiju i priveli Nikšićanina Ognjena Škuletića.

Održane auto-litije u Baru i Plužinama

I u Baru i Plužinama se na ovaj način protestuje zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona.

Auto-litija prošla je kroz centar Bara, a u koloni je bilo oko 100 automobila iz kojih su se vijorile zastave – uglavnom trobojke, uz zvuke sirena i pesmu.

Ispred Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira okupilo se oko 150 vernika koji su pozdravili učesnike litije.

Auto-litija na Žabljaku

Još jedna veličanstvena litija na Žabljaku. Durmitorci su pokazali da ne posustaju u borbi za odbranu svetinja i Srpske pravoslavne crkve.

Pljevlja u odbranu svetinja

Pljevljaci su pokazali da je odbrana svetinja nešto sa čim nema kompromisa. Kilometarska auto-litija, uz poštovanje svih NKT mera, večeras je ulepšala ovaj grad na severu Crne Gore.

Bijelo Polje prkosi sa zastavama

Bjelopoljci su predefilovali ulicama grada u više automobila, okićenih zastavama, želeći da i na taj način, još jednom daju podršku svojoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jedinoj kanonski priznatoj crkvi u Crnoj Gori, ali i da izraze protest zbog nečuvenog načina na koji je donesen sporni Zakon o slobodi veroispovesti.

Litije i u Mojkovcu

Litije koje su nekoliko meseci održavane svakog četvrtka i nedelje prekinute su sredinom marta uvođenjem prvih mera u cilju suzbijanja širenja virusa korona i proglašenjem epidemije na teritoriji Crne Gore.

Litije su se posle nekog vremena nastavile u kolonama automobila, a prošle nedelje u auto-litiji je učestvovalo oko 50 vozila.

1 Comment
  1. Pero komentariše

    Gledamo litije, kolone, junake, zastave… Slušamo pjesme, govore, junačenja, pobjede, osvajanja, oslobađanja… Pa razmišljamo o ovoj tragediji kosmičkih razmjera. Kako se sudbina njima poigrala. Kako se ne rodiše ranije. Da bjehu ove munje na Kosovu da potuku Osmalije, ne bi sveto srpstvo 489 godina čučalo pod Turcima?
    Da bi ova sila dok su Srbi bili pod Turcima, da bar jednom digne glavu i oslobodi se ropstva. Kako ove junake Bog ne dade Srbima 1914. da pomlate Austrijance no vrat izlomiše bježeći za Grčku preko Albanije i Crne Gore.
    Što ovi bastaduri ne bjehu 1941. da pomlate Njemce no su Srbi sa Njemcima ubijali svoj narod. Sad nemaju što činjet.
    Na koga da se junače? Da krenu da oslobađaju Hrvatsku i Kosovo ne bi, jer su otuda već utekli.
    Žali Bože ovakve junake. Što će, đe će?
    Niti su kad treba, niti su đe treba. Ovako, izgubljeni u vremenu i prostoru, ostaje im samo da bukaju po Crnoj Gori.
    Što bi reka Rade Tomov: „Junaku se češće puta hoće vedro nebo nasmijat grohotom”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.