IFIMES: Da li će region i službeno dobiti nove ratne zločince: Tači, Veselji, Ahmeti, Đukanović?

1

Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova* (KSC-SPO), do sada nisu zaživjeli u punom kapacitetu. Građani tzv. Kosova* žive u strahu kao svojevrsni „taoci“ političko-kriminalnih struktura i (para)vojnih i (para)obavještajnih struktura, koje simboliziraju Kadri Veselji (PDK) i Hašim Tači.

Međutim, situacija se umnogome promijenila podizanjem optužnica protiv Tačija i Veseljija što daje nadu, da će konačno doći do procesuiranja najodgovornijih za počinjene ratne zločine na Kosovu*. Tome treba dodati poziv Specijalnog tužilaštva Ali Ahmetiju, koji je za vrijeme rata na Kosovu* bio dio istog tima u kojem su bili Tači, Veselji ali i mnogi drugi. S obzirom da se radi o vrhunskim međunarodnim tužiocima i sudijama, očekuje se da budu istraženi i pojedini sadašnji saradnici Ahmetija u Sjevernoj Makedoniji, gdje je Ahmeti već 19 godina predsjednik političke stranke Demokratska unija za integraciju (DUI-BDI).

Analitičari smatraju, da je djelovanje KSC-SPO zakašnjelo, ali pokazuje, da će ipak pravda biti dostižna. To se odnosi i na aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji se povezuje sa ratnim zločinima na prostoru Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te se u međunarodnim krugovima navodi da će Milo Đukanović biti svjedok odbrane Tačija, a obim i sadržaj zločina Đukanovića daleko nadmašuju Tačijeve zločine.

Posebno će biti zanimljiva izborna kampanja za parlamentarne izbore u Crnoj Gori (30. avgust 2020) u kojoj se očekuje, između ostaloga, da Milo Đukanović svojim biračima Bošnjacima ali i ostaloj javnosti otkrije gdje se nalazi najmanje jedna skrivena masovna grobnica ubijenih Bošnjaka. Upravo su Bošnjaci kao žrtve u najtežoj situaciji i pod najvećim pritiskom Đukanovićevog režima, da glasaju za svoga zločinca. Postoji na stotine hiljada stranica i dokumenata, koji povezuju Mila Đukanovića sa počinjenim ratnim zločinima. Prvi korak mora biti napravljen u Crnoj Gori upravo pri otkrivanju masovne bošnjačke grobnice Đukanovićevog režima.

Đukanović se nikada nije usprotivio ili bilo na koji drugi način suprotstavio počinjenim zločinima i genocidu u Srebrenici, što je vidljivo iz transkripata zapisnika Visokog savjeta odbrane (VSO). Fridom Haus je dodatno označio Đukanovićev zločinačko-kriminalni režim kao hibridni režim u svom najnovijem izvještaju. Fridom Haus je predložio SAD, da blokiraju izdavanje viza, zamrznu finansijska sredstva i preduzmu druge mjere prema fizičkim i pravnim licima uključenim u kriminal i korupciju ili kršenje ljudskih prava. Fridom Haus sugeriše EU, da hitno istraže zloupotrebu sredstava iz evropskih fondova, što Međunarodni institut IFIMES snažno podržava.

Nikolić na Tviteru odbacio optužbe IFIMES-a

Demokratska partija socijalista apsolutno odbacuje bestidne i gnusne laži, ocjene i insinuacije o povezanosti predsjednika Mila Đukanovića i Crne Gore sa ratnim zločinima i navodnim saznanjima o postojanju masovnih grobnica bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, objavio je danas na Twitter-u portparol te partije Miloš Nikolić.

On je reagovao na optužbe koje su sadržane u propagandističkom tekstu takozvanog istraživačkog Instituta IFIMES “Zapadni Balkan 2020: Pokušaj ponavljanja istorije”.

“Crna Gora će istrajati na svom putu uprkos ovakvim kontinuiranim napadima i lažima koje, kako kažu, plaćenički IFIMES širi očigledno u sklopu koordinisane akcije regionalnih i širih aktera i sponzora”, navodi se u objavi portparola DPS-a.

1 Comment
  1. Q komentariše

    U Srebrenici nije bio genocid ! Genocid i etnicko ciscenje je bilo u Hrvatskoj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.