Putin se sastao sa Savjetom bezbijednosti Rusije zbog uhapšenih Rusa u Bjelorusiji

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se sa članovima Savjeta bezbijednosti Rusije kako bi razmotrio pitanje hapšenja ruskih državljana u Bjelorusiji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovim riječima, na sastanku, koji je organizovan putem video linka, je istaknuto da je potrebno što prije utvrditi zbog čega su oni uhapšeni kako bi se omogućilo njihovo puštanje na slobodu.

„Svi članovi Savjeta bezbijednosti Rusije, kao i predsjednik Putin, su izrazili nadu da će uskoro postati jasnije zbog čega su ti ruski državljani bez ikakvog osnova pritvoreni“, dodao je.

Podsjetimo, Bjelorusija je 29. jula uhapsila 33 ruska državljanina pod optužbom da su pripremali teroristički akt, zbog čega im prijeti do 20 godina zatvora. Nešto kasnije je Istražni komitet Bjelorusije saopštio da su oni u zemlju ušli kako bi se bavili pripremama demonstracija.

Mediji su prenijeli da su bezbijednosne službe prijavile da je u Bjelorusiju doputovalo oko 200 boraca koji bi trebalo da se bave destabilizacijom situacije tokom predizborne kampanje.

Moskva je odbacila sve navode da su ruski državljani umiješani u unutarpolitičke procese u Bjelorusije, dok je Ministarstvo inostranih poslova Rusije navelo da su uhapšeni ruski državljani u Bjelorusiji bili samo u tranzitu i da je njihovo konačno odredište bilo Istanbul.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.