Darko Šarić osuđen za pranje najmanje 20 miliona eura

0

Viši sud u Beogradu danas je Darka Šarića proglasio krivim da je sa svojom grupom oprao najmanje 20 miliona eura stečenih švercom kokaina. Šarić nije prisustvovao izricanju presude, prenosi KRIK.

Poslije gotovo decenije suđenja Darku Šariću i grupi saradnika da su oprali najmanje 20 miliona eura kokainskog novca, danas je izrečena prva presuda.

Šarića je krivim proglasilo sudsko vijeće koje čine predsjednik Siniša Petrović i članovi Dragomir Gerasimović i Svetlana Aleksić. Iste sudije ranije su osudile Šarića na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Ova presuda nije konačna – na nju se mogu žaliti i tužilac i odbrana i o njoj će odlučivati Apelacioni sud.

Tužilaštvo je ranije u završnim riječima na suđenju predložilo sudu da Šarića i ostale osudi na maksimalne zatvorske kazne za krivična djela za koja se terete, dok su Šarić i ostali optuženi tražili oslobađanje od optužbi.

Za krivično djelo pranje para za koje se Šarić i ostali terete zaprijećena je kazna do 12 godina zatvora. Za udruživanje u kriminalnu grupu do pet godina.

Tužilaštvo je Šarića za pranje kokainskog novca optužilo u avgustu 2010, a suđenje je krenulo naredne godine. On je, piše u optužnici, organizovao kriminalnu grupu koju su činili advokati i ekonomisti sa zadatkom da operu milione eura koje je Šarić zaradio prodajom kokaina. Njegov „prljav“ novac, saradnici su ubacivali u ekonomiju Srbije kupovinom hotela, državnih poljoprivrednih preduzeća i zemlje po Vojvodini i na jugu zemlje. Korišćeni su posrednici u kupovinama, a novac su u banke uplaćivali u manjim iznosima da ne bi privukli pažnju državnih organa.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.