Traže otpremnine: Penzioneri KAP-a sjutra se okupljaju ispred Vlade

1

Predsjednik penzionera KAP-a Nikola Raković kazao je da će sjutrašnji skup biti organizovan od deset sati do 11 sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa virusom Covid-19 prilikom okupljanja.

Penzioneri će se okupiti i 7. avgusta, prenosi Mina business.

“Vrhovni sud je 1. jula odbacio našu reviziju kao ‘nedozvoljenu’, na koju će naš advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su odluke Osnovnog i Višeg, sa kojima su odbijene naše tužbe kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina”, naveo je Raković u saopštenju.

On je kazao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

“Lex specialis se poštuje svugdje u svijetu, osim kod nas. Kako Vlada nije realizovala naš lex specialis pokrenuli smo sudski postupak pred Osnovnim sudom i poslije četiri parnice dobili dvije pozitivne presude”, podsjetio je Raković.

Zastupnici države, odnosno Vlade su, kako je rekao, formirali odbranu na osnovu socijalnog programa iz 2014. godine kojeg je sačinjela sama Vlada bez Sindikata, koji nije zaveden, potpisan ni pečatiran.

“Ustavni sud je na osnovu inicijative trojice građana i predsjednika sindikata Prerade i Kovačnice da razmatra da li je naš zakon lex specialis diskriminatorski, poslije nekoliko godina donio takvu odluku”, rekao je Raković.

On je objasnio da je Ustavni sud donio takvu odluku uprkos svim dostavljenim dokazima i činjenicama da se radi o zakonu koji eliminiše diskriminaciju.

“Svi radnici KAP-a prije, a i poslije nas, čak i u vrijeme procesa pred Ustavnim sudom dobili su otpremnine i otišli u penziju”, dodao je Raković.

On smatra da takva dirigovana i tražena odluka Ustavnog suda neće proći, jer ne postoji nijedan dokaz, ni činjenica na koju se mogu pozvati, a navodi da je diskriminatorski nijesu pravno uporište za to.

“Na listu za humanitarne stanove na nivou Crne Gore se ne dolazi bez zasluga”, dodao je Raković.

Bivši radnici KAP-a, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona eura.

 

foto:fosmedia

1 Comment
  1. Kontra revolucija komentariše

    I to ide na Djukanovicevu kapu !.
    Katastrofalna politika jednog diktatorskog rezima !.
    Celu drzavu je pokrao i osiromasijo !.
    A sud ko sud i dalje u njegovoj ruci !!!.
    E pa vi ga 30 tog ponovo birajte !!!.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.