Nedostatak kreacije: Demokrate za kampanju “pozajmili” fotografije kalifornijske zubne ordinacije i jedne brazilske firme

4

Kampanja za parlamentarne izbore u Crnoj Gori koji se održavaju 30. avgusta se zahuktava. Političke partije već su plasirale svoje prve poruke i predstavile ih građanima na bilbordima, a primjetno je i reklamiranje u dnevnoj štampi.

Ono što karakteriše sami start kampanje jeste činjenica da partije uveliko trguju ili “pozajmljuju” fotografije sa interneta predstavljajući svoje slogane.

U dnevnom listu Dan ovih dana objavljeni su promotivni flajeri Demokratske Crne Gore. Uz poruku “Da komšiju interesuje kakav si komšija, a ne koje si nacije!” objavljena je fotografija koja je preuzeta iz stranih izvora.

Provjerom Facebook stranice pod nazivom Ivory Dental Manteca se nalazi istovjetna fotografija. Dakle, dok je kalifornijskoj stomatološkoj ordinaciji namjera da promoviše zdrave zube i lijep osmjeh, u Crnoj Gori je ta slika odnosno Demokratama poslužila za promovisanje multietničkog sklada.

Ovakve i slične fotografije se uglavnom nabavljaju kupovinom na internetu, ali ostaje nejasno zbog čega je potrebno da Demokratska Crna Gora koja uvijek ističe veliku podršku birača koristi ovakav način promocije jer vjerovatno postoji mnogo članova ili simpatizera koji bi mogli bti korišćeni za ovakav vid promocije.

I druga izborna poruka “Ljigavo je kad bilo ko polaže tapiju na bilo koju naciju”, koja je takođe objavljena u dnevnom listu Dan na naslovnoj strani kao reklamni materijal Demokrata, prati fotografija koja je “pozajmljena” od drugih veb prezentacija.

Na sajtu gestaoclick.com.br nalazi se istovjetna fotografija kao na promotivnom flajeru Demokrata. Taj brazilski sajt bavi se savjetovanjem za ulaganje u biznis, pa je koristio tu fotografiju kaoilustraciju na svom blogu, dok kod Demokrata ima ulogu da predstavi multietnički sklad.

Kreatori medijske kampanje Demokratske Crne Gore su ovaj put dobro omanuli, jer su morali biti pažljiviji u odabiru fotografija za kampanju, posebno akda se zna da je lider te stranke Aleksa Bečić već dvije godine na udaru NVO Centar za akademski integritet da je plagirao magistarski rad.

Za sada nije poznato da li su Demokrate za ove “pozajmljene fotografije” platii ili su ih samo preuzeli, ali taj bi trebalo ad bude evidentiran kroz završni izvještaj o trošenju novca za kampanju koje su dužne da predaju sve političke partije koje učestvuju na izborima.

(CDM)

4 Comments
  1. Kontra revolucija komentariše

    Ukrades ode malo ,
    pa ukrades tamo malo …..!.

  2. За Брџу гласам komentariše

    Plasim se da ce Demokrate u nekoj bitnoj situaciji po Crnu goru biti novi CAKANi ili Dzakovici, Previse su vezani za crveno, nidje trobojke kod njih.

  3. Q komentariše

    Bezidejnost,sama govori sve o svemu.

  4. Pišonja i Žuga komentariše

    A Bečki,
    Je li ljigavo kad lažeš,kad miiš da si najpametniji,kad si podmukao,kad ti se ne zna šta si. Kad imaš pogled kao obad.
    E to je ljigavo,moj Bečki.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.