Vrijeme curi, jedinstva ni na vidiku: Stranke koje su za odbranu svetinja da se okupe na jednu listu!

12

piše: Dražen Živković, urednik Borbe

Kako se bliži rok za predaju izbornih lista, a to je 4. avgust, gotovo je izvjesno da opozicija neće ispoštovati narodnu volju da se ide u jednoj koloni, koka bi gotovo izvjesno značila i izbornu pobjedu.

Nejasno je da u momentu, kada je režim na koljenima, uzdrman litijama, opozicioni blok koji je za odbranu svetinja, ne sastavi jednu izbornu listu, koji bi činili Demokratski front, Demokrate i SNP, sa manjim partijama i nezavisnim poslanicima, koji su svi zajedno za odbranu Crkve od namjere DPS-a da otima imovinu SPC.

Kako to da partijski interesi i dodvoravanje ili slušanje naloga stranih ambasada mogu biti preči od odbrane svetinja i pobjede na izborima? Lo je to sebi dao za pravo da neće da sluša glas naroda koji vapi za promjenama? Koja to “umna” glava može da nas ubjeđuje da je opoziciona lista, koju ne bi činila URA (koja u svom programu i nema nikakvih zajedničkih tačaka sa SPC), krnja lista i da je bolje ići u tri, četiri ili pet manjih kolonica i da je to dobitna varijanta. Ne, to je samo zamajavanje javnosti i ko god tako razmišlja njemu je važniji partijski, od narodnog interesa. Ko god neće jednu listu, tome su mandati važniji od pobjede na izborima.

Jedna lista, koju bi činili DF, Demokrate, SNP i manje stranke, gotovo izvjesno znači da bi svetinje i imovina SPC bila sačuvana i odbranjena. Jer, iz dužno poštovanje dijelu DPS-a koji učestvuje na litijama, upravo predstavnici pomenutih partija čine gro vjerujućeg naroda koji mjesecima prkosi režimu i brani svetinje. A šta znači jedna opozixiona lista gore pomenurih subjekata? Znači, izvjesno, da bi narod, ohrabren, takvom listom, gotovo izvjesno, otkazao poslušnost DPS-u 30. avgusta i masovno izašao na birališta.

I neka nikome URA ne bude izgovor. Neka oni idu svojim putem i neka pokušaju da se politički potuku sa SD-om i SDP-om, jer svi zajedno ciljaju na isto biračko tijelo. I niko od njih nema nikakve dodirne tačke ni sa SPC ni sa odbranom svetinja.

Svi ostali, u jednu listu. Jer, ko ne shvata da je ovo referendum za odbranu Crkve, taj radi i protiv naroda i protiv Crkve. Kome je izgovor URA, da znog toga neće na listu sa ostalima, a narod to traži, nema više šta da traži na opozicionom političkom nebu.

Zato, još nije kasno. Još uvijek nije kasno, da se usliši volja naroda. Jedna lista, za odbranu Crne Gore od Montenegra, za odbranu svetinja, znači slobodu. Ko neće jednu listu, počistiće ga narod. 30. avgusta ili u oktobru ili novembru, svejedno je!

 

 

12 Comments
  1. Baja_California komentariše

    Dritan nikad nece cet sa Frontom…Cojek nece sa nama koji cemo ukinuti priznanje Kosova, clanstvo u Nato-u…to je otvoreno reka’, sad se samo pravi lazni opozicionar, i oni i SDP…i ne trebaju nam takvi, svi masovno na izbore i mozemo bez njih !

  2. Đuka komentariše

    Živkoviću, demokrate su shvatile da pitanje crkve nije političko pitanje. To je samo bio pokušaj da se okupi opozicija oko nečeg što može biti ujedinjujići faktor. Svima je jasno da je crkveno pitanje interesantno samo jednoj manjini od 20-30% ali su i on neiskreni jer ne bi Mitropolija se izgrađivala od njih. DPS se može oboriti samo na ekonomskom planu, ali nažalost tu osim demokrata, SDP i Ura malo ko može učinjeti. Zato je jedino pitanje na kojem se opozicija mogla ujediniti – novi izbori za godinu ili dvije, ali o tome nije bilo konsenzusa.

    1. Q komentariše

      Prijatelju,Demokrate od svog nastanka igraju podmuklu igru prvare svog birackog tijela i stvaranja razdora i podjela medju opozicijom,zbog ovakvog ponasanja iako sam bio pristupio Demokratama zahvalio sam im se na clanstvu jer su ono sto su govorili izdali odmah nakon prvih izbora na kojima su ucestvovali.Drugo ja ne mogu vjerovati nekom kao sto je Becic koji je u stanju da provede vece za stolom sa Mirasom Dedejicem.Znam da opet nema srece i da su i ovi izbori unapred izgubljeni jer vecina iz opozicije bori se protiv DF koji je jedina prava opozicija sa svojim postupcima i nastupima,a ne protiv DPS-a i tu je kraj.

    2. REALno komentariše

      Ne lupetaj, ko nece zajedno svjesno radi za ndh

      1. REALno komentariše

        Komentar je odgovor za becicevu curicu“

  3. Q komentariše

    Ma strasno,po meni je na kraju Anfilohije odigrao najprljaviju rolu sa ogradjivanjem od opozicije sto se i nagovjestavalo vec prije dva mjeseca iz samog vrha DPS-a.Strasno izgleda da ovdje nema srece.

  4. Nera komentariše

    Opet ista priča i 30 avgusta opet pokradeni izbori,opet prevarena opozicija,opet fantomski birači,opet koverte….
    I izio vuk magarca.

  5. Kuc 77 komentariše

    Podrska za Kuca Zivkovica!

  6. Xxxxc komentariše

    Sram ih bilo, gori su od DPS, da misle na ovaj narod ujedinjenili bi se i prije 10 godina, njima je fino, briga njih za narod, muka je više ovom narodu njih

  7. Будва данас komentariše

    AKO SE NA OVIM IZBORIMA NE PROMIJENI VLAST ISKLJUČIVI KRIVCI SU DEMOKRATE , ALEKSA BEČIĆ I DRAGAN KRAPOVIĆ !!!!!!!!!!!!!!
    NIŠTA IM NE SMETA DA UĐU U PREDIZBORNU KOALICIJU SA DF JER ĆE POSLIJE IZBORA SVAKAKO MORATI !!!!!!!

  8. Sonja komentariše

    DF je prava opoziciona partija. Ko nece iz opozicije sa njima to znaci da i nijesu opozicija.
    DF +PRAVA+SNP+NARODNI POKRET =POBJEDA
    DOMOKRATE SU VISE NEGO SMIJESNE!

  9. bajo. komentariše

    Grom ih spalio tako blentave. Poslušajte jednom narod. Nepošteno je očekivati da Crkva rešava nešto što je realno obaveza predstavnika naroda. Očekujmo da se neke partije i ugase. Siguran sam da narod zna. Problem je krađa koju upravo omoguće ovi koji neće zajedničku listu. Želim im sve najgore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.