Odloženo suđenje Joanikiju; Amfilohije: Nije logično da nisam među okrivljenima

0

Sudija Igor Đuričković je prihvatio prijedlog advokata Save Kostića i odgodio suđenje episkopu Joanikiju i osmorici sveštenika za 4. septembar.

Kako je Đuričković obrazložio, prisustvo 25 osoba u zatvorenom prostoru sudnice predstavlja veliki epidemiološki rizik.

Ispred zgrade suda jutros su se okupili građani u znak podrške sveštenstvu, a ispred suda je bio i mitropolit Amfilohije.

Kako je kazao, nije logično što se on ne nalazi među okrivljenima, jer je, kako je kazao, bio na čelu svetovasilijevske litije.

„Bilo je najnormalnije da među prvima mene optuže. Služio sam u Ostrogu liturgiju i poslao me je ovdje Sveti Vasilije. Po blagoslovu vladike Joanikija, koji je već riješio da ne bude litije. Međutim, kada smo vidjeli toliki narod, nijesu mogli episkoo i sveštnstvo da ih ostave. Kasnije su njih stavili pred sud, a mene koji sam glavni krivac nijesu. Zašto mene nijesu, tu neka logika ne važi da i mene ne okrive. Ako je to nečija krivica, onda je to „krivica“ Svetog Vasilija Ostroškog. Prema tome, i ovo suđenje je suđenje Svetom Vasiliju Ostroškom“, dodao e on, napomenuvši da na dan održavanja litije nije bilo zaraženih u Nikšiću.

Branilac okrivljenih sveštenika Sava Kostić predložio je da se odloži ročište.

„Vjerovatno vam je poznato da je veliki broj policajaca po sili zakona morao biti pripravan, tako da je sudija imao razumjevanja i prihvatio sve što sam istakao. Vjerujem da bi sudija bez mog predloga donio ovakvu odluku, jer koliko se sjećam, juče je predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica predsjednicima sudova uputila dopis zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Imajući u vdu sve to, sudija je u potpunosti imao razumijevanja za sve i donio je očekivanu odluku, kako se ne bi desila situacija da se stvori neki klaster ovdje u Sudu i kod ovog velikog broja ljudi. Ljudi su tu došli samoinicijativno da podrže i da isprate ovaj događaj, ali virus ne bira“, dodao je on.

Episkop Joanikije i sveštenici SPC Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danila Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić terete da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja prekršili Krivični zakonik Crne Gore.

U optužnom prijedlogu navedeno je da su tokom praznika Dana Svetog Vasilija Ostroškog vladika Joanikije i sveštenici, postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta – litije ulicama grada”.

Jonakije i ostali sveštenici uveče su nakon litije bili zadržani u zgradi nikšićkog Centra bezbjednosti 72 sata.

izvor:fosmedia

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.