Vučić sa Putinom: Razgovarali o Kosovu i Metohiji, regionu i odnosima u svijetu

0

Nakon sastanka sa predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom, predsjednik Srbije Aleksandra Vučić obratio se građanima i rekao da su razgovarali o svim temama, naglasivši da Rusija poštuje stavove Srbije što se kosovskog pitanja tiče.

– Suviše je Putin mudar i veliki i umije da na pametan način ukaže na određene stavove – rekao je predsjednik za Pink.

Istakao je i da će predsjednik Rusije posetiti Srbiju.

– Pričao sam sa Putinom o svim idejama za rješavanje kosovskog problema. Putin je rekao da poštuje Srbiju – rekao je Vučić i dodao:

– Dobio sam određene savjete i dobre analize od predsjednika Putina.

Kaže da su razgovarali i o našim ekonomskim odnosima i da su dvije zemlje u prva tri mjeseca uprkos koroni imale uvećanje trgovinsike razmjene od sedam odsto.

– To je gotovo nevjerovatno, razgovarali smo i šta još možemo od ekonomske saradnje da uradimo i uvećamo našu trgovinsku razmjenu – kazao je Vučić.

– Veoma mi je bilo važno da čujem stavove i analize predsjednika Putina. Imali smo srdačan i dobar sastanak. Razgovarali smo o svim ključnim pitanjima, o situaciji na Kosovu i Metohiji, regionu, odnosima u svijetu.

Predsednik Putin potvrdio je da u oktobru dolazi u Srbiju, biće to veličanstven događaj. Zahvalan sam na toplom gostoprimstvu, veoma me raduje dalje unapređenje odnosa naše dvije zemlje – zaključio je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će u četvrtak otputovati u Brisel, gde će razgovarati sa najvišim predstavnicima EU, a odatle u Vašington.

– U četvrtak uveče ću se sa sastati, između ostalih, sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a u petak, pretpostavljam, sa Sarl Mišelom, nadam se i da će naš veliki prijatelj Donald Tusk imati vremena da nas primi, i naravno sa Miroslavom Lajčakom. Kada završim te sastanke, pravac na aerodrom u Vašington – rekao je on.

Upitan koje je njegovo mišljenje vezano za takmičenje EU i SAD u pronalaženju rješenja za kosovski problem, kazao je da je Srbija mala, ali uspravna zemlja, koja mora da vodi računa da se malo kome zamjeri, ali uvek zaštiti svoje vitalne i državne interese.

– To da sve znam kao svi Srbi, čak i da znam, ne moram sve da kažem – dodao je on.

Na pitanje da li je tačno pisanje pojedinih medija da će se na sastanku u Vašingtonu pojaviti i američki predsednik Donald Tramp, Vučić je kazao da ne vjeruje u to i dodao da bi se američki predsjednik pojavio ako bi se došlo do nekog rešenja.

„Mislim da je Ričard Grenel potvrdio da će se razgovori voditi o ekonomskim odnosima“, podvukao je on.

Vučić je kazao da nije slučajnost što su Amerikanci podržali ideju „mini Šengena“, jer on donosi bolji život Balkanu, slobodan protok robe, kapitala, usluga i ljudi, čime bi ljudi zaboravili na sve nedaće i pošasti.

– Ta ideja je velika, bez obzria što je jednim delom srpska, pa je zbog toga neki odbacuju. Naučili smo 90-tih da se sve odbaci što je srpsko. Ima vremena to je budućnost – naglasio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.