Ruski mediji: Đukanović spreman da ide do kraja u borbi sa Crkvom i vjernicima

1

Ruski mediji ocjenjuju da predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, reaguje veoma brzo i okrutnim akcijama pokušava ugušiti svenarodne proteste, izazvane konstantnim napadima režima na tradicionalno pravoslavlje.

„Još uvijek se krije iza zabrana uvedenih zbog pandemije korona virusa“, ocijenio je za RIA Novosti ekspert kluba „Valdaj“, Artjom Kurejev.

Analizirajući situaciju u Crnoj Gori, ruski analitičar navodi brojne primjere represivnog djelovanja na sveštenike i vjernike SPC, posebno apostrofirajući brutalnu primjenu policijske sile protiv demonstranata u Nikšiću i Pljevljima, kada su „momci u plavom“ svoje sugrađane počastili šok bombama, suzavcem i pendrecima. Podsjeća da policija nije štedjela ni maloljetne građane Crne Gore.

Kurejev smatra da je, u borbi protiv Crkve, Đukanović spreman da ide do kraja, ocjenjujući da je od NATO partnera dobio sagalasnost za brutalne akcije.

„Štaviše, američki Međunarodni institut za balkanske i bliskoistočne studije već je za crnogorskog lidera razradio „divnu“ koncepciju – uniju s Vatikanom po obrascu grkokatoličke crkve. Taj plan, koji je nezamisliv za najveći dio crnogorskog pravoslavnog stanovništva, aktivno razrađuju i pojedini balkanski mediji kao i prozapadno okruženje Đukanovića, koje je očito u potpunosti zaboravilo i zanemarilo religiozne tradicije svog naroda.“.

On je naglasio i da je Đukanović još prošle godine krenuo da stvara autokefalnu crnogorsku crkvu, nezavisnu od Srpske pravoslavne crkve, po ukrajinskom scenariju.

„Zadatak Đukanovića jeste da se oslobodi uticaja Srpske Patrijaršije i zadobije kontrolu nad pravoslavnim sveštenicima koji uživaju ogromni autoritet u Crnoj Gori“.

Na kraju Kurejev je zaključio:

„Ne smijemo zaboraviti da su skoro 200 godina Crnom Gorom vladale vladike kao svjetovni i religiozni lideri. Čak i za vrijeme Tita dobar dio naroda sačuvao je u sebi svijest o značaju i ulozi crkve kroz istoriju.“, ocjenjujući da će se Crkva i vjerni narod izdići iznad svih iskušenja.

I politikolog Pavel Rudjakov ističe da je SPC „duhovni oslonac za pravoslavce svih nacija“ na ovim prostorima, te da nastojanja Crkve da bude što umjerenija i na riječima i na djelu ne nailazi na razumijevanje režima u Podgorici, navodi Savez pravoslavnih novinara.

Rudjakov smatra da iza svih ovih dešavanja stoji i namjera SAD da ograniče, ili pak potpuno oslabe, poziciju SPC, baš zbog njenog velikog uticaja na čitavom prostoru bivše SFRJ.

Posebno je apostrofirao ugled i ljubav koju u narodu uživa mitropolit Amfilohije.

„Amerika nikako ne želi da prepusti Srbiji ulogu vodeće sile na Balkanu“, zaključio je.

1 Comment
  1. Kafanski filozof komentariše

    Kao svaki diktator !.
    Nema razlike !.
    Samo se treba pitati kako su svi oni prosli i koju cenu su njegove pristalice platile !.
    Taj koji pobegne na vreme, taj se moze srecnikom zvati !.
    Oni koji mu do zadnjeg daju podrsku , kao uvek najgore stradaju !.
    Fukare montenegrinske, birajte !.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.