Darmanović “briljira”: SPC negira crnogorsku naciju, Joanikije je morao biti uhapšen!

11

Odnosi Crne Gore i Srbije prolazili su kroz ciklične faze i prije i nakon obnove crnogorske nezavisnosti. Negativna konstanta u tim odnosima je to što se određeni politički krugovi, svjetovni ili duhovni, u Srbiji nikako ne mire sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna i suverena država, da je članica NATO i daleko odmakla u pregovorima za članstvo u EU, a pogotovo da se u unutrašnjoj i spoljnoj politici ponaša prevashodno u skladu sa sopstvenim nacionalnim interesima, kaže za Danas Srđan Darmanović, ministar spoljnih poslova Crne Gore.

„Konstantno miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, koje je ponovo postalo evidentno, posebno nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, dovodi do toga da naši odnosi nijesu onakvi kakvi bi trebalo da budu između, kako se stalno u Srbiji ističe, „bratskih naroda“. Retorika koja se protiv Crne Gore koristi je dobro poznata i imala je, u ne tako davnoj prošlosti, teške posljedice po čitav region i po samu Srbiju. Ona svjedoči da je zvanični Beograd u odnosima sa Crnom Gorom suštinski prihvatio platformu nacionalističkih krugova kao svoju, kazao je Darmanović.

Na pitanje da prokomentariše hapšenje vladike Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve, Darmanović kaže:

„To je bila odluka pravosudnih organa, i koliko se moglo vidjeti, po istom aršinu kao prema mnogim drugim građanima Crne Gore koji se tokom lockdown-a nijesu pridržavali epidemioloških mjera“.

On je dodao da Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti nije pravilo razliku među građanima ni po jednoj osnovi, pa su se one odnosile i na sve naše vjerske zajednice.

„Država, međutim, nije djelovala samo represivno nego smo, kako se epidemiološka situacija mijenjala, razgovarali sa vjerskim poglavarima o načinu organizovanja religijskih događaja tokom pandemije. Tako je dogovor uspostavljen i sa SPC, ali je on, u konkretnom slučaju, na grub način prekršen i nadležni organi su reagovali, u potpunosti poštujući propisane zakonske procedure, što je, konačno, i sam vladika Joanikije potvrdio. Mi bismo voljeli da se ova situacija mogla izbjeći, ali u borbi za zaštitu javnog zdravlja država mora ostati dosljedna u primjeni neophodnih mjera“, ističe ministar vanjskih poslova.

On je kazao da je Vlada Crne Gore čvrsto opredijeljena za dijalog sa MCP.

„Smatramo da je to najbolje rješenje za izlaz iz sadašnje situacije u vezi sa primjenom Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Dijalog ekspertskih timova Vlade Crne Gore i MCP je uspostavljen prije epidemije i nastaviće se čim se za to steknu uslovi, pretpostavljam uskoro, navodio on.

Darmanović se osvrnuo i na kritike patrijarha Irineja na račun odnosa crnogorskih vlasti prema srpskom narodu.

„Prvi čovjek SPC, u dvadesetoj godini 21. vijeka, pored živih Crnogoraca, koji nijesu fantomi nego živi ljudi i čine relativnu većinu stanovnika jedne suverene zemlje, i dalje odbija da prihvati činjenicu da postoji crnogorska nacija!? Ali, za nas u Crnoj Gori, ovo nije iznenađenje. SPC pripada onom dijelu srpske političke, kulturne i vjerske elite, čiji negatorski stav prema crnogorskoj naciji traje više od jednog vijeka i oličen je u tezi da je ona izmišljena i vještačka, da je „komunistički proizvod“, da sad ne citiram druge uvredljive termine koje velikodostojnici crkve prema nacionalnim Crnogorcima, inače, često koriste, rekao je Darmanović.

11 Comments
  1. kriminal komentariše

    Nisi ti nacija, ti si isprdak ustase sekule drljevica!!!

  2. Traktorist komentariše

    Espece je zločinačka, krstili tenkove na vukovar i topove na dubrovnik, hapsiti sotonjare i vezat u troje verige, oduzeti im otete CG svetinje a onda noga u prkno i mrš u tri lepe pm tamo negdje u smrdistan

  3. Anonimni komentariše

    „Traktorist“, molim te, prosvijetli me, koliki (ne)ljudski talog se mora biti pa „lajati“ (neka mi oproste sve gradske „džukele“) ovakve gadosti?

    1. Traktorist komentariše

      Misliš na bradatu matoru džukelo što vucara litizombije okolo naokolo, džukela no što je

  4. Kafanski filozof komentariše

    Darmanovicu, idi isplaci se kod NATOa !.
    Da ce ti iz zalosti koji sapun !.
    A mozda i koju bananu !.
    Kad zagusti samo kukate !.
    Takve partnere voli NATO !!!.
    Pouzdani ste u kukanju !!!.

  5. Traktorist komentariše

    Bradate separatiste pohapsit i proćerati iz NEZAVISNU CG, mogu da ponesu šta su donijeli
    blato i prašinu na opanke

    1. A,e komentariše

      Traktoristi kazi bar jednu recenicu da ima veze sa mozgom.

  6. bajo. komentariše

    Traktorist, smrdo naduvana… Nesoju !

    1. Traktorist komentariše

      😂😂 Pa eto nek ponesu i blato ispod noktiju

  7. A,e komentariše

    Pitao bi admina kako to da se svi komentari dukljanoidnih bolesnika objavljuju ,a drugima vaze ?

    1. Traktorist komentariše

      Dukljani su gospoda u odnosu na tvoje litijustase

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.