„Mi znamo ko smo“ o izvještaju CGO: Svojevrsna travestija kojom se povlašćenima proglašavaju oni koji su decenijama diskriminisani!

0

„Danas su, od strane jedne „progresivne” i „građanske” nevladine organizacije, objavljeni rezultati istraživanja koji srpski narod u Crnoj Gori označavaju „privilegovanim” u odnosu na ostale etničke zajednice. To je svojevrsna travestija, kojom se povlašćenima proglašavaju oni koji su decenijama diskriminisani po različitim osnovama“, navode iz organizacije „Mi znamo ko smo“.

Kako kažu, istraživanje je uvod ju dosta dublje i implikativnije probleme koji se tiču svih građana Crne Gore i njihovih, Ustavom zagarantovanih, prava.

– Ne samo da je bespredmetno i bespotrebno, u društvu koje nominalno teži građanskom karakteru, građanima postavljati pitanje o navodnoj „privilegovanosti” bilo koje etničke zajednice, već se ovakvim neumjesnim zahvatima, ugrožava, možda i stigmatizuje, označeni narod. Farsična priroda čitavog istraživanja još je problematičnija ukoliko znamo da je Crna Gora zemlja u kojoj je, do skoro, po oficijelnim podacima, recimo, u državnoj administraciji, bilo zaposleno samo 4.8% Srba (kojih po posljednjem Popisu ima 33%), u kojoj je, od strane državnog vrha, parlamentarne većine i od strane institucija sistema, progonjena Srpska Pravoslavna Crkva, i u kojoj jezik kojim govori najveći procenat njenih stanovnika (43%) ni danas nema zasluženi status službenog jezika- navode iz ove organizacije.

Dodaju da je pogrešno s aspekta evropskih, građanskih i demokratskih principa, riskantno – pod varljivom krinkom pokušaja doprinosa društvenoj koheziji i pomirenju – bilo koju nacionalnu zajednicu markirati kao privilegovanu i povlašćenu u odnosu na ostale.

– Istovremeno, zanimljivi su i, višestruko rječiti, i momenat i prezentacija grotesknog istraživanja (sprovedenog dva dana nakon objavljivanja zvaničnih rezultata Popisa stanovništva) što – kao i sve učestaliji nasrtaji medijsko-političke konjukture na srpski narod u Crnoj Gori – može samo ukazivati na želju da se dezavuiše ambijent koji je, očigledno, mnoge zatekao i iznenadio. U tom smislu, još jednom ukazujemo na činjenicu da je na snazi diskriminatorni jezički presedan neuporediv sa ustavnim, građanskim i lingvističkim praksama bilo koje evropske zemlje, i da ova zaostavština kriminogenog i autokratskog režima pogađa upravo građane koji se nazivaju „privilegovanima” – zaključuju iz „Mi znamo ko smo“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.