Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o proglašenju Kosmeta za područje posebne socijalne zaštite

0

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sjednici Predlog zakona o proglašenju AP Kosovo i Metohija za područje posebne socijalne zaštite i Predlog zakona o organizaciji i nadležnosti pravosudnih organa u procesuiranju krivičnih djela izvršenih na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

Predlogom zakona o proglašenju AP Kosovo i Metohija za područje posebne socijalne zaštite, uređuju se prava na posebnu socijalnu zaštitu, kao i uslovi, nadležnost i postupak za ostvarivanje tih prava, kako bi se spriječilo nastajanje socijalne isključenosti na tom području i otklonile njene posledice, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako se navodi, proglašenjem AP Kosovo i Metohija za područje posebne socijalne zaštite pruža se finansijska podrška zakonom predviđenim kategorijama stanovništva, sa ciljem njihovog opstanka na toj teritoriji i podstiče se očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa sa naglaskom na demografski, ekonomski i kulturni razvoj.

Cilj donošenja ovih zakonskih rešenja jeste podrška nezaposlenima, odnosno starijim od 65 godina koji nisu ostvarili pravo na penziju, kako bi im se obezbijedila finansijska potpora produktivnom životu i otklonile posledice socijalne isključenosti.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o organizaciji i nadležnosti pravosudnih organa u procesuiranju krivičnih djela izvršenih na teritoriji AP Kosovo i Metohija, kojim su predviđeni adekvatni mehanizmi za povezivanje pravosudnih organa i koncentracije stručnog znanja koje bi, u zavisnosti od svakog konkretnog predmeta, javnom tužilaštvu pružalo jaku potporu ne samo za sprovođenje istrage, odnosno prikupljanje dokaznog materijala za podizanje optužnog akta, već i dalje tokom sudskog postupka, sve do pravosnažnog okončanja.

Predloženim zakonom se omogućava i specijalizacija sudova koji sude u predmetima za krivična djela izvršena na teritoriji AP Kosovo i Metohija i koncentracija njihove nadležnosti, kako bi suđenja u ovim krivičnim postupcima bila efikasnija i dobila na značaju.

Nova zakonska rešenja predviđaju da su nadležni za postupanje u predmetima za krivična djela u prvom stepenu Više javno tužilaštvo i Viši sud u Beogradu, a za postupanje u drugom stepenu Apelaciono javno tužilaštvo i Apelacioni sud u Beogradu.

Predviđeno je da se u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu obrazuje Posebno odjeljenje za krivično gonjenje krivičnih djela koja su izvršena na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.