Vučić: U svijetu će se odigravati stvari koje će donijeti mnogo toga teškog u Evropi u kojoj nemamo bližeg saveznika od Mađarske

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Mađarske Tamaš Šujok obratili su se iz Žablja.

Prethodno su prisustvovali blagosiljanju obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe u Žablju.

Vučić je istakao na početku svog obraćanja da su pomirenju dva naroda najviše doprinijeli Ištvan Pastor i Viktor Orban.

„Najviše su doprinijeli Viktor Orban i Ištvan Pastor. Još 2009. godine smo postigli dogovor da kada dođe do promjene u Srbiji uspostavimo iskreno i dubinsko prijateljstvo između Srbije i Mađarske. Nije bilo lako, nije čak ni danas lako. I posle vjekova i decenija neslaganja, ponekad i mržnje, nije lako doći do toga ne samo da se poštujemo, već i međusobno podržavamo i osjećamo naklonost i ljubav,“ rekao je on i dodao:

„Mnogo truda, mnogo energije, mnogo dobre volje je za to potrebno. Neodgovornim potezima se sve to sruši,“ rekao je Vučić.

Vučić ističe da se Mađari uvijek moraju pitati u Srbiji, posebno na lokalnom nivou.

„Kada neko zaboravi natpise na mađarskom, mi Srbi moramo da podsjetimo i da ispravimo to. Mir, dobre komšije i prijatelji, to je naš cilj. Mi Srbi ne smijemo zaboraviti da danas u Evropi nemamo bližeg i većeg prijatelja od Mađarske. U svakom trenutku,“ istakao je Vučić.

On je podsetio na mađarsku podršku Srbiji prilikom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici.

„Ja sam ćutao, a Orban je sa druge strane slušalice shvatio šta to znači. I rekao da su uz nas. Ispričaću još jedan detalj iz razgovora sa Ištvanom Pastorom. Sjeli smo u brzi voz Beograd-Novi Sad. I meni Ištvan kaže: Da smo samo ovo uradili, mnogo je! A onoliko smo uradili. I kada analiziram koliko smo puteva zajedno uradili, posle mnogo obećanja,“ kazao je predsjednik Srbije.

Vučić ističe da ih je Pastor uveo u taj brzi voz drugačijih odnosa između Srba i Mađara.

„Mi iz tog brzog voza ne smijemo da se vraćamo u vozove koji idu 26 km/h. Želim danas da se zahvalim mađarskoj vladi na podršci za obnovu ovog hrama. Ponosni smo na to. Danas sam čuo mnoge glasove koji me pitaju što dolazim baš ovdje, a ne na neko drugo mjesto. Za mene su svi građani Srbije jednaki. I oni srpskog roda, i mađarskog i bilo kog drugog roda. Mislim da će se u svijetu odigravati stvari koje će donijeti mnogo toga teškog u Evropi. Volio bih da griješim, ali ja zaključke donosim na osnovu činjenica, a ne emocija. I zato i brinem, pomalo se i plašim. Ali imam veliku nadu, da ćemo zajednički umjeti da razumijemo koliko je mir važan.“ istakao je on.

Naglasio je da kada je loše u Srbiji, loše je i Mađarima, a kada je dobro mora biti dobro i jednima i drugima.

„Izvinjavam se što mađarski nisam naučio, nadam se da ću u budućnosti moći da popravim i taj nedostatak. Hvala što ste me saslušali. Čestitam vam osveštanje ove crkve. Kada ispratim mađarskog predsjednika otići ću do pravoslavne crkve Svetog Nikole da upalim sveću. I za mog druga, prijatelja i brata Ištvana Pastora. Iako sam generacija između Ištvana i Balinta, više se ojsećam kao Ištvanova generacija,“ dodao je Vučić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.