Ibrahimović: Osuđujemo svako nasilje nad civilima na Bliskom istoku, agresija Rusija predstavlja prijetnju ne samo evropskoj bezbjednosti, već i međunarodnom poretku

0

Potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ervin Ibrahimović učestvovao je danas na IX Regionalnom forumu Unije za Mediteran (UzM) u Barseloni, na poziv potpredsjednika Evropske komisije Žozepa Borelja, ministra spoljnih poslova i iseljenika Hašemitske Kraljevine Jordan Ajmana Safadija i ministra za spoljne poslove, EU i saradnju Kraljevine Španije Hose Manuela Albaresa.

Šefovi diplomatija 43 države razgovarali su o aktuelnoj reformi organizacije i najvažnijim regionalnim izazovima, s posebnim naglaskom na krizu na Bliskom istoku.

„Crna Gora je spremna da pruži maksimalni doprinos i nastaviće da bude konstruktivan partner, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou, služeći kao most za dijalog i saradnju“, poručio je Ibrahimović.

Govoreći o trenutnoj situaciji na Bliskom istoku, ocijenio je da sve države moraju raditi zajedno, sa ciljem obezbjeđivanja prekida vatre i omogućavanja punog poštovanja međunarodnog prava i humanitarnih principa.

„Osuđujemo svaki čin nasilja nad civilima i pozivamo na deeskalaciju, dijalog i intenziviranje diplomatskih napora. Dvodržavno rješenje je jedini put ka uspostavljanju trajnog mira”, istakao je Ibrahimović, koji nije naveo ko vrši nasilje na Bliskom istoku.

Ocijenivši da je Mediteran oduvijek bio raskrsnica civilizacija i putokaz za konstruktivan napredak, naglasio je značaj još bliže saradnje, zasnovane na zajedničkim interesima, koji se, prije svega, „ogledaju u očuvanju mira i stabilnosti, kao preduslova za dalji ekonomski i sveukupni razvoj“.

U obraćanju se osvrnuo i na rat u Ukrajini, koji je nazvao „agresijom Rusije, koja predstavlja prijetnju ne samo evropskoj bezbjednosti, već i demokratiji i međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, dodajući da će Crna Gora nastaviti da pruža punu podršku Ukrajini u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Ibrajimović je, danas u Barseloni, podsjetio na uspješnu saradnju Crne Gore sa Unijom za Mediteran, u organizaciji ovogodišnje Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković“.

„Imamo posebnu odgovornost prema mladim diplomatama, budućim donosiocima odluka i našoj zajedničkoj budućnosti. Crna Gora, ponosna na svoju vjekovnu tradiciju različitosti, ostaje nepokolebljivo privržena evropskim i evroatlantskim vrijednostima, dobrosusjedskim odnosima i multilateralizmu“, zaključio je Ibrahimović.

Na marginama Foruma, sastao se sa ministrom spoljnih poslova i iseljenika Hašemitske Kraljevine Jordan Ajmanom Safadijem, te razgovarao sa direktorom Evropskog ekonomskog socijalnog komitet (EESC) Oliverom Ropkeom i zamjenikom ministra spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije Validom bin Abdulkarim El-Khereijiem.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.