Slučaj „Aerodromi“ – Knežević: Ovo je pljačka vijeka

0

Osumnjičeni biznismen Duško Knežević kazao je danas da je oduzimanje tri miliona evra sa transakcionog računa Aerodroma u Atlas banci, tokom stečajnog postupka, pljačka vijeka.

On je to kazao nakon što je još dvoje optuženih u predmetu poznatom kao „Aerodromi“ završilo sa iznošenjem odbrane.

Knežević je optužen da je sa direktorima njegove Atlas banke Markom Nikolićem i Dijanom Zečević navodno Aerodrome Crne Gore oštetio za tri miliona evra.

Advokati iz redova odbrane su sudu ukazali da je nalog tadašnjeg istražnog sudije Vladimira Novovića, za oduzimanje navedenog novca u fazi istrage, izdat protivzakonito jer je, između ostalog, banka bila u stečaju.

Postupak vodi sudija pojedinac Nenad Vujanović. Optuženi Knežević je jedan tren u sudnici povisio glas, kada mu je sudija ukazao da može da postavlja isključivo pitanja vezana za ovaj postupak, ali ne i za druge postupke koji se vode protiv njega jer ovo nije ročište vezano za druge predmete. Sudija Vujanović je ukazao, a o čemu izvještavaju i novinari sa ovog ročišta, da dozvoljava da se optuženi izjašnjavaju tokom postupka i više nego što je zakonom obavezno a sve sa ciljm da niko u postupku ne bude oštećen i da se maksimalno ispoštuju svačija prava. Međutim, sudija je kazao da ne može da dozvoli ponašanje u sudnici koje je neprimjerno i koje nije po ZKP-u dozvoljeno.

„Po nalogu Višeg suda oduzeta tri miliona eura“:

Mirko Radonjić saslušan je pred sudom u svojstvu optuženog preduzeća „Atlas banka“ AD Podgorica u stečaju. On je stečajni upravnik „Atlas banke“.

Kazao je da misli da je optužnica neprihvatljiva i da nema dokaza da je pomenuto preduzeće počinilo krivično djelo za koje se tereti i da nije krivo.

– Od višeg suda je „Atlas banci“ stigao nalog za oduzimanje tri miliona eura sa transakcionog računa Aerodroma Crne Gore. Nemam neposrednih saznaja o ovom predmetu, do trenutka kada sam angažovan – kazao je Radonjić.

Kazao je na pitanje advokatice Andrijane Razić da je u SDT, kod tužiteljke Lidije Vukčević, dao iskaz jedino vezano za ovaj predmet. Naveo je da nije tada imao informaciju da će i banka biti procesuirana.

On je rekao da je njegova obaveza kao stečajnog upravnika bila da da se stara o interesima povjerilaca „Atlas banke“.

-Ja sam stečajni upravnik i ja stojim iza svega. Naložio sam zaposlenima da postupe po tom nalogu suda i oni su postupili uredno ispunjavajući svoje obaveze – dodao je on u odgovoru na pitanje advokatice Razić.

Na pitanje advokata Dušana Radosavljevića kazao je da na pomenuto rešenje suda nije uložio žalbu.

Advokat Radosavljević ga je upitao da li je Zakonom o sredstvima likvidnosti dozvoljeno da se iz stečajne mase daje novac, kao što je to urađeno po nalogu tadašnjeg sudije za istragu Vladimira Novovića. Radonjić je rekao da oni nisu mimo ostalog društva.

– Ta tri miliona su oduzeta po nalogu istražnog sudije Višeg suda. Čuvaju se u trezor Centralne banke Crne Gore. Imao sam svakodnevnu komunikaciju sa stečajnim odborom, ali se ne mogu sjetiti da li sam ih o oduzimanju tri miliona obavijestio prije ili posle – dodao je stečajni upravnik na pitanje advokata Radosavljevića.

Optuženi Duško Knežević je Radonjiću kazao da nije smio od trena stečaja da dira pare.

„Stečajna masa ne smije da se dira“

Advokatica Andrijana Razić je kazala da je, nakon odgovora na pitanje advokata iz redova odbrane, stekla utisak da je Mirko Radonjić postupako neprofesionalno.

– Radio je direktno na štetu „Atlas banke“ i povjerilaca te banke. Pored toga, jasno je iz njegovog odgovora da ni najmanje ne poznaje odredbe zakona o stečaju i likvidaciji banke, niti svoje dužnosti koje mu zakon propisuje – stav je advokatice Razić.

Ona je se osvrnula i na pisane dokaze i navela da su „Aerodromi“ držali dva mjeseca u zabludu/zabunu „Atlas banku“ jer se nisu izjašnjavali na upit o produženju reoročenju.

Advokat Dušan Radosavljević je naveo da je nalog tadašnjeg istražnog sudije Vladimira Novoića za izuzimanje tri miliona eura sa transakcionog računa „Aerodroma“ u „Atlas banci“ protivzakonito.

On je dodao da po zakonu ne može da se vodi krivični postupak protiv preduzeća koje je u stečaju i da za to vrijeme ne smije da se dira novac.

Istakao je da je čudno to što je tadašnja postupajuća tužiteljka četiri dana prije naloga za oduzimanje navedenog novca stečajnog upravnika pitala da li se on nalazi na transakcionom računu „Aerodroma“.

– Sve ovo je čudno u smislu šta su mislili da urade sa tim novcem – kazao je advokat.

„Nismo zloupotrebili ni cent od klijenata i Aerodroma“:

Optužena Dijana Zečević je negirala navode optužnice i krivicu. Ona je istakla više puta da je postupala u skladu sa zakonom. Naglasila je da ništa nije radioa na svoju rukuz.

– Našim strateškim planom bio je cilj da se skupi što više depozita, to je važno za likvidnost banke. Bilo nam je važno i da imao i velike deponente kao što su „Aerodromi“, jer na taj način dobijaju sigurnost i mali deponenti. Ja sam bila zamjenik izvršnog direkota u mom sektoru, koji nije bio ni imenovan. Zbog toga sam komunicirala sa glavnim izvršnim direktorom. Po planu do 100.00 eura direktor sam može da odlučuje o transakcijama – navela je između ostalog Zečević.

Istakla je da je u svakom momentu postojala dostupna kompletna pozicija banke, odnosno raspoloživost sredstava.

– Čak smo i CBCG svaki dan dostavljali taj izvještaj, jer smo imali kontrole u ovom periodu, kako je SDT ušlo u banku od 2017. godine – doala je ona.

Pojasnila je da kad je isticao depozit novca koji su oročili „Aerodromi“ kontaktirala je nadređene sa ciljem da ih obavijesti o toj situaciji i kako bi se klijent upitao da li želi da reoročenje. Navela je da su dugo bili bez odgovora klijenta, a da su kasnije dobili dopis o tome da „odustaju od reoročenja“.

– Kako može neko da odustane od reoročenja ako nije dao saglasnost za isto – ukazala je ona.

Više puta je tokom svog izlaganja pred sudom navela da niko od zaposlenih u „Atlas banci“ nije radio na tome da stekne neku protivzakonitu korist i da ošteti nekog.

– Nismo zavisli od ta tri miliona eura, jer smo morali da imamo dosta novca jer nismo znali kada će neko tražiti da povuče pare. Od 2017. kad su krenule kontrole veći broj fizičkih lica je tražilo da povuče novac i svima smo izašli u susret. Od nikoga nismo zloupotrebili ni cent, ni od „Arerodorma“. Sa njima smo dobro poslovali i stičem utisak da su imali pojerenja u banku jer nisu pokrenuli neki obligacioni postupak – dodala je ona.

Saopštila je sudu da nisu „dirali“ tri miliona koja su bila depozit od „Aerodroma“, oročena sredstva.

Izručenje Crnoj Gori:

Ovo je je jedna od tri optužnice koje su podignute protiv njega u Crnoj Gori.Početkom 2020. godine, podgorički Viši sud potvrdio je optužnicu protiv Kneževića u predmetu „Karbon“ u kojem je navodno sa još četiri člana kriminalne grupe pričinio štetu kompaniji „Global Karbon“ i pribavio protivpravnu korist od 1.942.000 eura.

Podsjećamo, osumnjičeni biznismen Duško Knežević saslušan je 30. aprila kod istražnog sudije podgoričkog Višeg suda. Nakon toga, odlukom sudskog vijeća, za njega ostaje na snazi ranija odlula o istražnom pritvor. Knežević je ranije toga dana na zahtjev Crne Gore, izručen iz Velike Britanije.

– Službenici Sektora za borbu protiv kriminala danas su, uz asistenciju službenika Sektora policije posebne namjene, uspješno realizovali ekstradiciju D.K (65), državljanina Crne Gore, iz Velike Britanije u Crnu Goru – naveli su ranije tada iz Uprave policije.

Crna Gora ga je potraživala radi vođenja više krivičnih postupaka u našoj državi, zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

– Ekstradicioni postupak je, u veoma kratkom roku, sprovoden od strane Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore sa jedne strane, i Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije (Home Office) uz podršku Kancelarije oficira za vezu Velike Britanije u Beogradu i Ambasade Velike Britanije u Podgorici, sa druge strane. Ekstradicija je, rano jutros, realizovana posebnim letom na relaciji London – Podgorica, uz visoki stepen mjera bezbjednosti – dodali su tada iz UP.

U februaru 2023. godine donijeta je prvostepena odluka u postupku ekstradicije Duška Kneževića Crnoj Gori, a naši nadležni organi tražili su njegovo izručenje u julu 2019. godine, prije skoro pet godina. Knežević je optužen je u više predmeta Specijalnog državnog tužilaštva.

(Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.