Zlatna lopta: Krunisanje Vinisijusa

0

Pariz će večeras biti centar fudbalskog svijeta – na obali Sene u teatru „Šatle“ će biti dodijeljena „Zlatna lopta“ Frans Fudbala za najboljeg fudbalera, a prema bukmejkerima ona će pripasti supestaru Reala Vinisijusu Žunioru.

Večerašnja 68. gala predstava specifična je po tome što prvi put od 2003. godine među nominovanim finalistima u izboru za najboljeg igrača planete u prethodnoj godini nema ni Lionela Mesija, ni Kristijana Ronalda.

Njih dvojica zajedno imaju 13 „Zlatnih lopti“ u svojim trofejnim salama, s tim da Argentinac ima tri više.

Niko drugi nije osvojio više od tri, koliko imaju Mišel Platini, Johan Krojf Marko van Basten, dok više od jedne imaju Franc Bekenbauer, Ronaldo, Alfredo Di Stefano, Kevin Kigen Karl-Hajnc Rumenige.

Sudeći prema kvotama za koje su se odlučile vodeće kladionice, apsolutni favorit je Vinisijus Žunior, dok se kao jedini ozbiljan rival zvijezdi Real Madrida predstavlja Rodri iz Mančester sitija. Niko drugi, bar ako pitate bukmejkere, nema realne šanse da podigne 13.800 dolara vrijedan trofej „Ballon do‘Or“.

Vinisijus je prošle sezone postigao 24 gola uz 11 asistencija za Kraljevski klub uz pogodak u finalu Lige šampiona protiv Borusije Dortmund kojim je ovjerio pobjedu za 15. titulu prvaka Evrope. Vinisijus je proglašen i najboljim fudbalerom Lige šampiona prošle sezone sa šest pogodaka i pet asistencija. Ako se tome doda i trijumf u La Ligi, jasno je zbog čega se 24-godišnjak iz Sao Gončala smatra apsolutnim favoritom.

Rodri je, imao možda i značajnije uspjehe, jer je odbrani titule prvaka Engleske dodao i trijumfalan pohod na zlato na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, što je medalja koju je moguće osvojiti jednom u četiri godine.

Među 30 fudbalera koji se nalaze u konkurenciji za „Zlatnu loptu“ su: Džud Belingem, Ruben Dijaš, Fil Foden, Federiko Valverde, Emilijano Martinez, Erling Haland, Niko Vilijams, Granit Džaka, Artjom Dovbik, Toni Kros, Vinisijus Žunior, Dani Olmo, Florijan Virc, Martin Edegor, Mats Humels, Rodri, Hari Kejn, Deklan Rajs, Vitinja, Kol Palmer, Dani Karvahal, Lamin Jamal, Bukajo Saka, Hakan Čalhanoglu, Vilijam Saliba, Kilijan Embape, Lautaro Martinez, Ademola Lukman, Antonio Ridiger i Alehandro Grimaldo.

Iako je fokus na nagradi za najboljeg fudbalera sezone, na ceremoniji će biti dodijeljene i nagrade za najbolju fudbalerku, najboljeg golmana, najboljeg mladog igrača, i najboljeg trenera u obje konkurencije.

Svečana ceremonija je zakazana u 20 sati i 45 minuta.

Jedan klik te dijeli od najboljeg bonusa dobrodošlice. Registruj se na meridianbet.me i preuzmi 100 freebet-ova + 100% bonusa na prvi depozit!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.