Održana FUNK govornica: Kako neuroplastičnost otvara nove horizonte učenja i oporavka

0

Ranije se vjerovalo da mozak gubi sposobnost promjena kako starimo, ali nova saznanja pokazuju da je on sposoban za reorganizaciju, ukazano je na govornici „Vještina uma – neuroplastičnost mozga, koja je održana kao dio Festivala umjetnosti, nauke i kulture (FUNK) Univerziteta Crne Gore, u holu tehničkih fakulteta. FOTO

O sposobnosti mozga da se mijenja i prilagođava tokom života, sa moderatorkom mr Bojanom Šolajom, tokom govornice diskutovali su dr Milovan Roganović, doktor medicine i specijalizant neurologije, i mr Anja Đurić, specijalistkinja kliničke psihologije.

Dr Roganović je pojasnio kako se neuronske mreže mogu mijenjati kao odgovor na različite stimuluse, te je naveo konkretne primjere poput oporavka od moždanih udara i prilagođavanja mozga kod osoba koje mijenjaju dominantnu ruku.

Preciznije razumijevanje funkcionalnih promjena u mozgu omogućavaju nove tehnologije, poput magnetne rezonance i elektroencefalografije (EEG). Dr Roganović je posebno istakao ulogu vještačke inteligencije i mašinskog učenja u analizi neuroplastičnosti i potencijalu za dalja istraživanja.

Mr Anja Đurić je naglasila da neuroplastičnost igra ključnu ulogu u razumijevanju i tretiranju psihijatrijskih poremećaja, poput depresije i anksioznosti, omogućavajući bolje ciljanje terapija. Takođe je ukazala na značaj neuroplastičnosti u procesima učenja i prilagođavanja na emocionalne traume.

Ona je podijelila savjete za roditelje, naglašavajući važnost rutina, zdravog sna i izlaganja djece različitim stimulansima, što može pomoći u razvoju njihovih punih potencijala. Takođe je istakla važnost fizičke aktivnosti kao jednog od osnovnih elemenata za poboljšanje neuroplastičnosti.

Jedan od najzanimljivijih djelova večeri bila je rasprava o primjeni saznanja o neuroplastičnosti u svakodnevnom životu. Govornici su zaključili da mozak voli novitete i da je uvođenje novih aktivnosti i stimulusa ključno za održavanje njegove fleksibilnosti.

Dr Roganović je predložio jednostavan izazov publici: koristiti nedominantnu ruku za svakodnevne aktivnosti poput pranja zuba, kako bi se podstakla neuroplastičnost.

Publika je tokom večeri, kroz diskusiju sa govornicima, imala mogućnost da se upozna s najnovijim saznanjima o neuroplastičnosti i da shvati kako ova znanja mogu doprinijeti kvalitetu života. Ključna poruka događaja bila je da mozak ima značajan potencijal za promjene, pod uslovom da je izložen adekvatnim stimulansima. Ova saznanja pružaju nadu za rehabilitaciju i adaptaciju čak i nakon povreda ili nedovoljnih stimulansa u ranom razvoju.

Govornici su zaključili diskusiju s porukom da svi možemo raditi na tome da unaprijedimo funkcije svog mozga kroz novine u svakodnevnim aktivnostima i eliminaciju štetnih navika. Pozvali su publiku da nastavi pratiti program Festivala umjetnosti, nauke i kulture, čiji je cilj promovisanje interdisciplinarnog dijaloga i razmjena znanja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.