Desni centar pobijedio na izborima u Bugarskoj

0

Bugarska stranka desnog centra GERB pobijedila je na juče održanim parlamentarnim izborima, pokazuju preliminarni rezultati, ali će morati da traži koalicionog partnera za formiranje vlade.

Prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije i na osnovu djelimičnog prebrojavanja glasova, GERB je osvojio 26,08 odsto glasova.

Druga je Reformistička stranka Nastavljamo sa promjenama (PP) sa 14,76 odsto, objavljeno je danas na sajtu komisije nakon prebrojanih više od 82 odsto glasova, dok je ultranacionalistička partija Preporod treća sa 13,8 odsto.

Lider GERB-a Bojko Borisov zahvalio je biračima na podršci, rekavši da će njegova stranka formirati novu vladu.

„Sarađivaćemo sa svima osim sa Preporodom“, rekao je on.

Od 2020. vlade u Bugarskoj su bile kratkog vijeka. Brojni protesti organizovani protiv korupcije doprinijeli su raskidanju koalicije koju predvodi stranka GERB. Bugarskoj je potreban period stabilne i dobro funkcionišuće vlade da bi ubrzala protok sredstava EU u svoju lošu infrastrukturu i podstakla je da usvoji evro.

Planovi za pridruživanje evrozoni već su dva puta odlagani zbog inflacije. Pristupanje je trenutno zakazano za 25. januar 2025. Ali mnogi birači strahuju od dalje neizvjesnosti.

Čak i ako uspiju da formiraju vladu, ne dajem joj mnogo šanse za uspješan i zdrav život u naredne četiri godine“, rekao je za Rojters Stojan Danin, 37-godišnji Sofijin.

 

(Jutarnji list)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.