Bjeloruski CIK: OEBS ponekad diskredituje politizovanim izjavama u vezi sa praćenjem izbornih kampanja

0

Šef Centralne izborne komisije Bjelorusije Igor Karpenko rekao je da se OEBS ponekad diskredituje ispolitizovanim izjavama u vezi sa praćenjem izbornih kampanja, što se može smatrati mešanjem u unutrašnje stvari zemlje.

„Pristupima koje demonstrira poslednjih nekoliko godina, pa čak i deset godina, posebno na postsovjetskom prostoru, ova organizacija sebe ponekad diskredituje ispolitizovanim izjavama, što može čak da se smatra miješanjem u unutrašnje stvari jedne suverene države“, rekao je Karpenko u intervjuu za TV kanal ONT.

On je odgovarao na pitanje da li Bjelorusija treba da pozove posmatrače OEBS-a na predsjedničke izbore zakazane za 26. januar.

„Međunarodni posmatrač mora da odgovori na glavno pitanje: U kojoj mjeri je izborni proces organizovan i sproveden u skladu sa nacionalnim izbornim zakonodavstvom i nikako da se miješa u poslove zemlje i da nam kaže koje zakone treba da pišemo“, rekao je Karpenko.

On je naglasio da predsjednik Bjelorusije već više od godinu dana govori da je neophodno da se okupimo u okviru OEBS-a i da jasno definišemo ove kriterijume, koji će važiti za sve države bez izuzetka.

„Ako se dogovorimo, prihvatimo, ratifikujemo, onda se ovi kriterijumi moraju primijeniti“, dodao je predsjednik CIK-a.

Prema njegovim riječima, izbori se moraju organizovati i održati u skladu sa važećim zakonodavstvom.

„Jasno je da građani moraju dobiti sveobuhvatne informacije o kandidatima koji će biti registrovani. Centralna izborna komisija je spremna da u potpunosti, u skladu sa zakonom, obavlja funkcije koje su nam povjerene i Ustavom Republike Bjelorusije i izbornim zakonodavstvom“, naglasio je Karpenko.

On je dodao da će tokom predsjedničke kampanje u zemlji sigurno raditi strani posmatrači.

Šef Centralne izborne komisije je podsjetio da pravo pozivanja stranih posmatrača na izbore imaju predsjednik, bjeloruska Narodna skupština, oba doma parlamenta, Ministarstvo spoljnih poslova i Centralna izborna komisija.

„Planiramo da pozovemo prije svega šefove i predstavnike centralnih izbornih tijela zemalja ZND. Pored toga, planiramo da proširimo listu šefova i predstavnika centralnih izbornih tijela i pozovemo niz drugih država. Oni koji su članovi Svjetske asocijacije izbornih tijela, čiji je član Republika Bjelorusija. Naravno, postojaće i međuparlamentarne strukture, najvjerovatnije Šangajska organizacija za saradnju“, rekao je Karpenko.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.