Predsjednik Mađarske danas u posjeti Srbiji

0

Predsjednik Mađarske Tamaš Šujok boravi u posjeti Srbiji, a nakon sinoćnje posjete Paliću, stiže u Beograd, gdje će ga dočekati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Za njega će, prema programu posjete, biti priređen svečani doček ispred Palate „Srbija“, koji je predviđen za 9 časova, posle čega će biti održan tet-a-tet sastanak dvojice predsjednika, a potom i sastanak delegacija Srbije i Mađarske, saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije.

U 10.25 predviđene su i izjave za medije Vučića i Šujoka.

Dvojica predsjednika će oko 15 časova posjetiti Čurug, gdje će položiti vijence na Spomenik pomirenja, podignut u znak sjećanja na nevine mađarske žrtve stradale 1945. godine.

Taj spomenik je otkriven 26. juna 2013. godine na skupu srpsko – mađarskog pomirenja, a sadrži tri figure izvedene u bronzi koje u pozadini objedinjava kameni zid.

Vučić i njegov mađarski kolega će potom položiti vijence i u Muzeju žrtava racije „Topalov magacin“ u Čurugu.

„Topalov magacin“, ima status istorijskog spomenika, a kao Muzej žrtava racije otvoren je takođe 26. juna 2013. godine.

Na Žablju će biti organizovano blagosiljanje obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe i obraćanje Vučića i Šujoka.

Podsjetimo, Šujok se na Paliću sastao sa predsjednikom Saveza vojvođanskih Mađara Balintom Pastorom, gdje su razgovarali o pitanjima nacionalne politike, o srpsko-mađarskim odnosima, o radu i daljim ciljevima SVM-a.

Šujok je izjavio da Mađarska vidi Srbiju kao strateškog partnera i ocijenio da je Savez vojvođanskih Mađara aktivan i nezaobilazan faktor u zastupanju mađarskih interesa u Vojvodini, kao i u sistemu mađarsko-srpskih odnosa.

Šujok je za predsjednika Mađarske izabran u februaru ove godine.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.