Platforma za zaštitu prava podstanara u Crnoj Gori: Integrisana podrška za bolju budućnost

0

Udruženje podstanara Crne Gore -Moj Dom predstavio je inicijativu “Platforma za zaštitu prava podstanara u Crnoj Gori”, koja ima za cilj unaprijeđenje prava i uslova života podstanara širom zemlje.

Ova platforma, kako kažu, predstavlja prvi sveobuhvatan napor da se izgrade pravni, ekonomski i društveni temelji za zaštitu prava podstanara, ali i pružanje podrške vlasnicima nekretnina i doprinos ekonomskom napretku države.

Odgovaraju na pitanje zašto je potrebna Platforma za zaštitu prava podstanara.

“U Crnoj Gori, tržište iznajmljivanja često nailazi na izazove kao što su neregulisani ugovori, nesigurni uslovi stanovanja i visoke troškove. Platforma je dizajnirana ne samo da osnaži podstanare već i da olakša vlasnicima nekretnina postizanje sigurnijih i pravičnih ugovora o zakupu, čime se doprinosi stabilnijem tržištu nekretnina u Crnoj Gori”, kažu u Udruženju podstanara.

Koristi za državu i vlasnike nekretnina

Povećanje pravne i ekonomske stabilnosti: Platforma promoviše transparentnost i poštovanje zakonskih regulativa, što smanjuje rizik od konflikata i jača pravnu sigurnost za obije strane.

Smanjenje sive ekonomije: Jasno definisani uslovi zakupa i formalizovani ugovori smanjiće broj neregistrovanih iznajmljivača, što može povećati prihode od poreza i doprinijeti jačanju budžeta države.

Podsticanje dugoročnih ugovora: Pravični ugovori i osigurana prava podstanara podstiču dugoročnije ugovore, što stabilizuje prihode vlasnicima nekretnina i doprinosi održivijem tržištu.

Edukacija vlasnika nekretnina: Platforma nudi i resurse za vlasnike koji žele saznati više o zakonodavstvu i praksi, pomažući im da se bolje zaštite i da poštuju prava podstanara.

Glavni ciljevi projekta “Integrisana podrška za bolju budućnost”

Pružanje pravne i informativne podrške: Omogućavanje pristupa pravnim savjetima za podstanare i vlasnike.

Promocija pravičnih ugovora o zakupu: Podsticanje vlasnika i podstanara na transparentne ugovore koji štite obije strane.

Povezivanje zajednice: Kreiranje mreže podrške za sve učesnike na tržištu nekretnina kroz online i offline aktivnosti.

Osnaživanje putem edukacije: Edukativne radionice o pravima i obavezama podstanara i vlasnika nekretnina.

Platforma nudi jedinstven pristup kroz integrisane resurse i alate

“Kroz našu platformu, podstanari i vlasnici će imati pristup informacijama o pravima i obavezama, vodičima za sklapanje ugovora i pravnim konsultacijama. Online resursi omogućiće korisnicima razmjenu iskustava i pronalaženje podrške u zajednici”, kažu u Udruženju.

Podrška za bolju budućnost

“Platforma za zaštitu prava podstanara u Crnoj Gori posvećena je stvaranju boljih uslova za sve učesnike na tržištu nekretnina, uz podršku ekonomskom napretku i stabilnosti države. Naš cilj je da, kroz ovu inicijativu, gradimo temelje za sigurnije, pravičnije i održivije uslove na tržištu zakupa”, zaključuju u Udruženju podstanara.

Udruženje podstanara Crne Gore zahtijeva uključivanje u realizaciju projekta “Velje Brdo”

Udruženje podstanara Crne Gore poziva relevantne institucije da uključe našu NVO u planiranje i realizaciju projekta “Velje Brdo”, koji ima za cilj poboljšanje stambenih uslova za građane Crne Gore. Ovaj projekt je prepoznat kao ključni korak ka rješavanju problema pristupačnog stanovanja, posebno za podstanare, mlade porodice, i ranjive grupe.

Kao organizacija koja zastupa interese podstanara, verujemo da je naš glas od suštinskog značaja za oblikovanje projekta koji će biti u skladu sa potrebama i očekivanjima budućih korisnika. S obzirom na to da se očekuje da će oko 42.000 ljudi živjeti u novim stambenim jedinicama, važno je da se osigura da se njihove potrebe adekvatno uzmu u obzir tokom svih faza projekta

Projekat “Velje Brdo” može postati model za održivo stanovanje, ali samo ako se osigura aktivno uključivanje podstanara u planiranje i donošenje odluka. Naša organizacija je spremna da pruži relevantne podatke o potrebama podstanara i da doprinese izradi politika koje će obezbijediti pravedno i transparentno stambeno rješenje.

Pozivamo sve relevantne institucije, uključujući Ministarstvo urbanizma, da prepoznaju važnost našeg uključivanja i da formiraju radnu grupu u kojoj će biti zastupljeni i predstavnici podstanara. Naša stručnost i iskustvo mogu značajno doprinijeti uspješnoj realizaciji ovog važnog projekta.

Zajedno možemo stvoriti stambeni prostor koji je dostupan, siguran i održiv za sve građane Crne Gore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.