BS: Gradska uprava u Baru zatvorena za manjinske narode, koriste ih samo kao rezervoar glasova

0

Najoštrije osuđujemo sramnu, besprizornu i opasnu neistinu i spin da Bošnjačka stranka (BS) narušava međunacionalne odnose u Baru, saopštili su iz BS.

„Naš put i doprinos izgradnji prozapadne i multietnničke Crne Gore je dobro poznat i nećemo se pravdati nikome. Međunacionalne odnose, naprotiv, narušavaju oni koji naše skretanje pažnje na činjenicu da se lokalna uprava drži zatvorenom za brojčano manjinske narode, a da se oni koriste samo kao rezervoar glasova, nazivaju rušenjem međunacioanlnih odnosa i koji takvim kadriranjem šalju poruku manje brojnim narodima da nisu dovoljno dobri, stručni, kompetentni i znaveni da obavljaju najvažnije javne funkcije i donose odluke“, istakli su iz BS.

Kako su dodali, „razumiju nervozu koju unosi saznanje da je BS na državnom nivou u zadnjih deceniju i po razbila ovakav model diskriminacije, i što je više nego očigledno, da će to uraditi i u Baru već na narednim izborima“.

„Mi, umjesto manipulacija, floskula i prepadanja, navodimo fakte. Ovo je spisak, dostupan na sajtu Opštine Bar, izabranih ili postavljenih funkcionera koji donose odluke. Koliko je tu Bošnjaka i drugih predstavnika manje brojnih naroda, kao i pripadnika islamske vjere, koji su u Baru trećina stanovništva procijenite sami. Vjerujemo da nije nužno da najviši opštinski funkcioneri dostavljaju popisnice, kako je bilo predloga za državnu vlast, da bismo vidjeli više nego očigledni disbalans popisnih rezultata po nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti i zastupljenosti u lokalnoj upravi.

– Predsjednik Opštine Dušan Raičević;

– Predsjednik SO Branislav Nenezić;

– Sekretari sekretarijata: Finansije: Ivana Backović – Kultura: Srđan Lekić – Sport i mladi: Goran Simić – Lokalna samouprava: Svetlana Gažević – Imovina i investicije: Stefan Šušter -Urbanizam i prostorno planiranje: Branko Orlandić – Privreda: Marina Trceta – Komunalni poslovi i saobraćaj: Milo Markoč – Lokalni ekonomski razvoj: Sanja Mitrović – Glavni administrator: Anita Subašić Marvučić – Menadžer opštine: Stanislava Tanja Bardić“, naveli su iz BS.

Istakli su da „misle da je ovo dovoljno za onoga koji želi istini i činjenicama pogledati u oči“.

„Mogli bi nabrajati i dalje i imena i pojave koji svjedoče o više nego očiglednoj marginalizaciji i pokušajima asimilacije bošnjačkog i drugih manje brojnih naroda, te njihove kulture, tradicije, jezika i drugih posebnosti. Smatramo ovo ozbiljnim pitanjem i spremni smo voditi dijalog i tražiti rješenja ukoliko neko želi. Međutim, ono što je sigurno jeste da ćutati nećemo, ni u Baru, ni u Podgorici, niti na međunarodnim adresama, jer legitimitet autentičnog predstavnika bošnjačkog naroda nas obavezuje“, zaključili su iz Opštinskog odbora Bošnjačke stranke.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.