Osnovan Novi Sindikat Vodovod i kanalizacija Podgorica

0

Slobodno izraženom voljom dijela zaposlenih u “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Podgorica osnovan je novi sindiakt, pod nazivom “Novi Sindikat Vodovod i kanalizacija d.o.o. Podgorica”, kao interesna organizacija zaposlenih – članova sindikata, saopštio je Izvršni odbor Novog Sindikata.

„U skladu sa Zakonom o radu i podzakonskim aktima nova Sindikalna organizacija upisana je u Registar sindikalnih organizacija koji se vodi pri Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalnog staranja čime je ispunjen preduslov za njen punovažan rad i odlučivanje“,  kazali su oni.

Kako su pojasnili, Novi sindikat osnovan je sa ciljem unapređenja socijalnog dijaloga preduzeću i stvaranja povoljnijeg ambijent i uslova rada za sve zaposlene.

„Nastao kao rezultat potrebe jednog broja zaposlenih za stvaranjem autentičnog sindikata na nivou preduzeća koji će se beskompromisno boriti za unapređenje uslova rada i zaštitu dostojanstva profesije, Novi sindikat očekuje izgradnju partnerskog odnosa sa poslodavcem u donošenju odluka od značaja za poslovanje i od značaja za radni i ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih“, kazali su oni.

Uvjerenja da, kako su naveli, trenutno stanje u d.o.o. “Vodovod i kanalizacija” Podgorica zahtijeva drugačije i aktivnije sindikalno djelovanje, kako bi se izbjegli sve učestaliji konflikti i sporovi koji narušavaju međuljudske odnose koji utiču na sam proces rada Novi Sindikat će se zalagati, za brojne ciljeve.

„A to su: isplata zarade za mjesece novembar i decembar 2023. godine, u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom za stamebno-komunalnu djelatnost; Slobodu kretanja svih zaposlenih u okviru radnih prostorija Društva. Kako smo upoznati od strane zaposlenih, jednom broju radnika je zabranjen pristup Upravnoj zgradi, čime se vrši diskriminacija i ograničava sloboda kretanja“, ističu iz Novog Sindikata.

Ciljevi su, kako dodaju i pružanje pravne pomoći u slučaju povrede prava iz radnog odnosa, posebno u slučajevima eventualnog nezakonitog raspoređivanja na druga radna mjesta; u najkraćem roku uplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje budući da zaposlenima više od godinu dana isti nijesu uplaćeni što će za posljedicu imati neregulisani radni staž za kolege koji odlaze ili su već ostvarili penziju.

„Dosledno poštovanje Kolektivnog ugovora i da se sva sindikalna zakonom predviđena primanja prema zaposlenima izmiruju; građenje dobrih međuljudskih odnosa, sindikalne solidarnosti i borba protiv svakog oblika diskriminacije. Glavni cilj Novog Sindikata je konsolidovanje i oporavak  Društva, jer su svi zaposleni svoju i egzistenciju svojih porodica vezali za naše Društvo“ ,poručuju u saopštenju.

Istovremeno, prema njihovim riječima, Novi Sindikat poziva sve zaposlene koji to žele da im se pridruže, podsjećajući da je sloboda sindikalnog organizovanja i djelovanja garantovana Ustavom kao najvišim pravnim aktom, nacionalnim ali i međunarodnim zakonodavstvom, dok je je ometanje i sprječavanje sindikalnog djelovanja i udruživanja Krivičnim zakonikom prepoznato kao posebno krivično djelo.

„Novi Sindikat ukazao je povjerenje granskom Sindikatu komunalnih preduzeća koji djeluje pri Uniji slobodnih sindikata Crne Gore kao reprezentativne sindikalne centrale u čijem okviru će ubuduće djelovati i sa kojima će strateški graditi put ka ostvarenju sindikalnih ciljeva usmjerenih ka dobrobiti poslovanja preduzeća, zaštiti javnog dobra i svih zaposlenih“, zaključuju iz Izvršnog odbora Novog Sindikata.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.