EULEKS saučesnik: Ko je odgovoran za torturu nad Subotićem u Kosovskoj Mitrovici?

0

Grupa nevladinih organizacija iz sjevernog dijela Kosovske Mitrovice ponovo je pozvala zvaničnike EULEKS-a da utvrde odgovornost policije za torturu i nehumano ponašanje prema Srbima na sjeveru Kosova i Metohije, a povodom posljednjeg slučaja u kom je pretučen Miloš Subotić.

„S obzirom na to da nije bilo reakcije nakon našeg poziva da se oglasi o slučaju policijske torture nad našim sugrađaninom Milošem Subotićem, danas ponovo pozivamo Misiju Evropske Unije za vladavinu prava – EULEKS da informiše javnost o koracima koje je preduzela radi utvrđivanja odgovornosti za nehumano postupanje i torturu u ovom i brojnim drugim slučajevima kojima svjedočimo posljednjih mjeseci na sjeveru Kosova“, navodi se u reakciji grupe srpskih NVO.

Podsjećaju misiju EULEKS-a da je njen mandat da nadzire institucije u postupanjima vezanim sa slučajeve kršenja ljudskih prava.

„Budući da je pravo na zaštitu od policijske torture dio Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i mnogih drugih međunarodnih konvencija, odgovornost EULEKS-a u ovim slučajevima je nesumnjiva“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, nečinjenje i kalkulisanje misije EULEKS-a u nadgledanju postupanja prištinskih institucija u sistemu vladavine prava značajno doprinosi podsticanju i institucionalizaciji politike nekažnjivosti i davanja imuniteta pojedincima i grupama unutar tzv. kosovske policije za upotrebu prekomerne sile nad Srbima.

„Svojim ćutanjem, EULEKS postaje saučesnik“, ističe se u reagovanju koje su potpisali NVO „Aktiv“, Centar za afirmativne društvene akcije – „CASA“, Centar za zastupanje demokratske kulture – „ACDC“, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – „InTER“ i Nova društvena inicijativa – „NSI“.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.