Vrhovni vođa Irana poručio: Iranski zvaničnici će odrediti kako će odgovoriti Izraelu

0

Iranski zvaničnici bi trebali odrediti kako da se Izraelu najbolje pokaže moć Irana nakon izraelskog napada na Iran prije dvije noći, citirala je danas iranska zvanična novinska agencija IRNA vrhovnog vođu zemlje ajatolaha Ali Hameneja.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova 26. oktobra je navelo da su izraelski napadi na „nekoliko vojnih centara“ u zemlji „očigledno kršenje“ međunarodnog prava i navelo da Iran ima pravo da se brani „od agresije“.

Izraelska vojska izvela je juče rano ujutro (26. oktobra) tri talasa „preciznih udara na vojne ciljeve u Iranu“, dok su iranske vlasti navele da su u napadima poginula dvojica iranskih vojnika.

„Zlo koje je počinio cionistički režim (Izrael) prije dvije noći ne treba ni umanjivati ni preuveličavati“, rekao je Hamenej 27. oktobra.

Nekoliko izraelskih aviona završilo je tri talasa napada 26. oktobra prije zore na fabrike raketa i druge lokacije u blizini Teherana i u zapadnom Iranu, saopštila je izraelska vojska.

Khamenei je rekao da Izraelu treba pokazati moć Irana na takav način da se “ desi ono što je u najboljem interesu naroda i zemlje“.

Američki predsjednik Džozef Bajden pozvao je 26. oktobra na zaustavljanje eskalacije koja je izazvala strah od sveopšteg požara na Bliskom istoku.

SAD i Britanija pozvale su 26. oktobra na „deeskalaciju“ nakon što je Izrael u subotu pogodio vojne ciljeve širom Irana u smrtonosnim osvetničkim napadima dok su muslimanske zemlje i Rusija okrivile Izrael za pogoršanje sukoba.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš 26. oktobra je osudio eskalaciju između Izraela i Irana i pozvao na prekid svih vojnih akcija u regiji nakon izraelskih napada na vojne lokacije u blizini Teherana, saopštio je portparol UN-a.

Evropska unija pozvala je nakon napada sukobljene strane na Bliskom istoku na maksimalnu suzdržanost, objavila je u saopštenju Evropska služba za vanjsko djelovanje, diplomatska služba EU.

 

(RSE)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.