Dodik: BRIKS nije usmjeren ni protiv koga, u ukupnom zbiru pokazuje bolje rezultate od G7

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je prisustvo Samitu BRIKS-a bilo izuzetno uspješno i da je rezultiralo sastankom sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

„Osjećao sam se sagovornikom i za globalna pitanja koje je sam predsjednik (Putin) inicirao i nastavićemo da pokušavamo da dođemo u situaciju da u nekom od formata koji organizuje BRIKS budemo prisutni“, poručio je Dodik.

Naglasio je da BRIKS nije usmeren ni protiv koga.

„U ukupnom zbiru BRIKS pokazuje bolje rezultate od G7. To je asocijacija usmjerena na mir i kao takva je prava za nas“, poručio je predsjednik RS.

Istakao je da će Srpska od parlamenta BiH tražiti saglasnost za apliciranje nekom od oblika BRIKS organizacije.

„BRIKS nije zamjenska platforma za EU i samo zlonamjerni to mogu povezivati na takav način“, poručio je Dodik.

Govoreći o tvrdnjama da u RS navodno postoje kampovi u kojima su obučavana lica iz Moldavije, Dodik je istakao da ne postoje organizovani ili logistički podržani kampovi za bilo kakve aktivnosti, naglašavajući da su sve takve tvrdnje spekulacije.

„Niti ima, niti je bilo, niti smo organizovali bilo kakve kampove“, rekao je Dodik nakon sastanka sa predstavnicima institucija i nadležnih službi.

On je istakao da je bezbjednosno stanje u Republici Srpskoj stabilno i da Ministarstvo unutrašnjih poslova obavlja svoje dužnosti profesionalno i odgovorno.

Dodik je dodao da su se svi pozvani na sastanak odazvali, sem dvojice koji su bili van Srpske, te su im pružili podršku.

On je naglasio da ni agencije koje djeluju na terenu nisu potvrdile navode o kampovima, a spomenuo je i da su prijetnje po bezbjednost potencijalno dolazile iz Federacije BiH.

Dodik je upozorio da su takve spekulacije dio „hibridnog rata“ protiv Republike Srpske, ističući da je srpski narod poznat po mirnom pristupu i nikada nije bio sklon terorističkim djelovanjima.

Takođe je kritikovao ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Zukana Heleza, optužujući ga da širi dezinformacije kako bi kompromitovao Republiku Srpsku na međunarodnoj sceni.

On je rekao da očekuje da će nadležni organi preduzeti mjere protiv širenja lažnih informacija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.