Na biralištima u Gruziji zabilježeno nekoliko prekršaja

0

U Gruziji su u 8 časova otvorena biračka mjesta za glasanje na parlamentarnim izborima, a predsjednica zemlje Salome Zurabišvili, premijer Irakli Kobahidze i predsjednik parlamenta Šalva Papuašvili glasali su među prvima.

Iako je Centralna izborna komisija jutros javila da glasanje teče mirno, zabilježeno je nekoliko slučajeva miješanja u rad komisija.

„Proces se uglavnom odvija u mirnoj atmosferi, ali u pojedinim slučajevima evidentiramo činjenice miješanja u rad članova komisije, stoga još jednom pozivamo stranke, posmatrače i predstavnike medija da se pridržavaju zakona“, rekla je Portparol gruzijske Centralne izborne komisije Natija Joseliani.

Komentarišući video snimak tuče na jednom od biračkih mjesta u Zugdidiju, koji su distribuirale opozicione televizijske kuće, još jednom je pozvala sve građane i posmatrače da se ne miješaju u izborni proces, već da olakšaju rad izbornoj administraciji i pruže mogućnost da se glasa u mirnoj atmosferi.

Takođe, opoziciona televizija „Mtavari“ je prenijela da je predsjednik organizacije opozicionog sindikata „Jedinstvo – nacionalni pokret“ Azad Kerimov iz Marneulija navodno pretučen na biračkom mjestu u tom gradu.

Prema njihovim inforamcijama, Kerimov je dao primjedbu članovima komisije, nakon čega ga je grupa ljudi navodno izvela sa biračkog mjesta i pretukla.

Glavni konkurenti na izborima su vladajuća partija „Gruzijski san“, koja se zalaže za održavanje umjerenih odnosa sa Rusijom, i konglomerat gruzijske opozicije, koji postoji na račun zapadnih grantova.

Da bi ušle u parlament, stranke moraju da pređu cenzus od pet odsto. Lista koja zauzme prvo mjesto imaće priliku da predstavi kandidata za premijera. Za izbor šefa vlade i sastava kabineta potrebna je podrška 76 poslanika od 150.

Glasanje će trajati do 20 časova po lokalnom vremenu.

Do 15 časova po lokalnom vremenu je izlaznost na parlamentarnim izborima bila 41,62 posto, potvrdili su u CIK-u.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.