Holandija ograničava azilantske dozvole na tri godine i uvodi kontrole na granici

0

Holandija će ograničiti izdavanje dozvola za tražioce azila na najviše tri godine i uvešće granične kontrole sljedećeg mjeseca u sklopu šireg suzbijanja migracije azilanata, rekao je holandski premijer Dik Šof, javlja Hina.

Holandija po uzoru na Njemačku uvodi od novembra kontrole na granicama kao dio šireg plana suzbijanja ilegalnih migracija i smanjenje broja tražioca azila, što je jedan od ciljeva desne stranke Gerta Vildersa PVV koja se protivi ulasku muslimana u zemlju.

Osim što se ukidaju dozvole boravka na neodređeno jednom kada se osoba registruje kao tražilac azila, vlada će takođe ukinuti povlašteni smještaj za one tražitelje azila kojima je dopušten ostanak.

Umjesto toga će im na raspolaganju biti zajedničke stambene jedinice koje će im ograničiti mogućnost ujedinjenje s ostatkom porodice.

Nakon isteka tri godine, dozvole boravka će se ponovno razmotriti ako bi se odlučilo kome će boravak biti produžen, a ko će morati napustiti zemlju.

Odlučno sprovesti mjere

Šof je rekao da sada ne može procijeniti koji će učinak imati te mjere, ali ih je odlučan sprovesti zbog obećanja biračima da će zaustaviti ilegalnu migraciju.

“Vidjećemo što ćemo s tim mjerama postići, ali će taj cijeli paket mjera nesumnjivo uticati na broj ljudi koji će doći u Holandiju i na broj onih koji će je napustiti”, rekao je premijer.

Vilders, čija je stranka dobila najviše glasova na izborima u novembru 2023., objavio je to u srijedu na mreži „X“. Neće doći do vanrednog stanja, ali biće “hitnih strožijih mjera”.

“Time sam stvarno zadovoljan”, objavio je Vilders na „X“-u.

Koalicioni partneri mjesecima su raspravljali o strožim pravilima o dobivanju azila u zemlji.

Budžetski rezovi

Vilders se nadao proglašenju izvanrednog stanja kako bi se progurale stroge mjere bez odobrenja parlamenta.

Druge stranke nisu se složile, tvrdeći da za to nema pravne osnove.

Koalicija si je postavila za cilj da vrati sirijske izbjeglice u djelove Sirije koje proglasi sigurnima.

Broj tražitelja azila u zemlji stabilizovao se na oko 40.000 godišnje.

No teško im je pronaći smještaj, što je djelimično rezultat budžetskih rezova, a djelomično opšte smanjene ponude smještaja u Holandiji.

 

(Agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.