Još jedan krupan korak naprijed u sajber bezbjednosti Crne Gore

0

Piše: mr Maraš Dukaj, ministar javne uprave

Danas je važan dan za Crnu Goru. Popodne će predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, i predsjednik Vlade Crne Gore, Milojko Spajić, svečano otvoriti sigurnosni Operativni centar Vlade za praćenje, otkrivanje i odgovor na incidente (Government Security Operation Center – GSOC), u Ministarstvu javne uprave, čime će naša zemlja, po prvi put, napraviti ovaj najvažniji operativni korak u obezbjeđivanju svog sajber prostora i svoje informacione infrastrukture.

Trebalo je da se nažalost dogodi masovni sajber napad na Crnu Goru avgusta 2022. da kao društvo shvatimo koliko smo u ovoj oblasti bili nezaštićeni, zato sto u prethodnom periodu nismo dovoljno uradili. Tada smo samo zahvaljujući stručnosti i požrtvovanju naših eksperata i pomoći naših NATO partnera, prošli daleko bolje nego što smo mogli. Sačuvali smo i infrastrukturu i podatke. To nam je bila škola. Od tada se planirano i osmišljeno penjemo ljestvicom sajber bezbjednosti. Prepoznali smo potrebu uspostavljanja posebnog Vladinog CIRT (Cyber Incident Response Team) – tima stručnjaka za odgovor u kritičnim situacijama. Dakle, imamo non-stop čuvara naše informacione infrastrukture i našeg sajber prostora i kreiran gotovo u potpunosti informacioni štit. Značajno smo povećali zarade stručnjacima, uspostavili smo važna partnerstva sa kolegama izvan Crne Gore.

Današnjim događajem nastavljamo snažno da unaprijedimo sistem zastite sajber prostora. Sada imamo i vise eksperata, koji se edukuju u kontinuitetu da odgovore na izazove, a od danas i adekvatan prostor, savremenu opremu, najnaprednija softverska rješenja. Na našu veliku sreću, mi imamo partnere i prijatelje s kojima razmjenjujemo iskustva i organizujemo zajedničke edukacije i usavršavanja.

Dolazak predsjednice Evropske komisije doživljavam i kao simboličku poruku svima nama u Crnoj Gori, kao bezrezervnu podršku našoj državi, prepoznavanju kapaciteta i naših službenika, da usvajaju znanja i postižu  zahtjevne rezultate, na našem Evropskom putu. Lično i profesionalno sam ponosan, što je ovaj ambiciozan cilj Ministarstva javne uprave, koji smo odavno zacrtali, konačno ostvaren.

Ovih dana u Vašingtonu smo obezbjedili nove programe podrške jačanju crnogorskih institucija za sajber bezbjednost od strane SAD-a, ekspertsku podršku, saradnju sa partnerskim institucijama SAD, najsavremenije obuke za naše službenike, što daje snagu našim daljim naporima.

Dakle, dijele nas dani od trenutka da prvi na Zapadnom Balkanu iskoračimo još naprijed i uspostavimo i normativni okvir, usklađen sa normativom najnaprednije demokratske zajednice koja nam je uzor – Evropske unije.

Ostao nam je, kako bismo sistem potpuno zaokružili, još taj jedan korak, koji nestrpljivo očekujemo. Da Skupština Crne Gore donese novi Zakon o informacionoj bezbjednosti, koji je Vlada još u maju uputila u parlamentarnu proceduru.

S novim Zakonom bićemo još otporniji, imaćemo i državnu Agenciju za sajber bezbjednost i potpuno zaokružen sistem za rano otkrivanje i odbranu od sajber prijetnji. To je u interesu cijelog društva, svih naših građana, naše privrede koja raspolaže sa kritičnom infrastrukturom, naše ekonomije jer će se svi investitori osjećati sigurnije u takvom ambijentu na koji su navikli u uspješnim državama. Naš Evropski put time će biti još uspješnijji, jer je ovaj Zakon dio pregovaračkog Poglavlja 10, za koji očekujemo da ga zatvorimo ove godine.

Kohezioni pristup u ovoj oblasti je ključan, a za uspješnost dosadašnjeg puta zahvalni smo našim posvećenim službenicima, akademskoj i IT zajednici, našim inostranim partnerima i pogotovo crnogorskim medijima koji su prepoznali opasnosti i izazove, učili i napredovali zajedno s nama i odgovornim profesionalnim izvještavanjem, bez senzacionalizma, dali jedan od ključnih doprinosa sajber bezbjednosti Crne Gore. I zato je ovo naš zajednički uspjeh, i zato je današnji dan važan za sve nas.

A već sjutra, očekuju nas novi izazovi i novi koraci, još odlučniji i još veći.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.