ROĐAČE, ČUVAJ SE CRNOGORSKOG VOTERGEJTA

0

Piše: dr Petar Milatović Ostroški

Dragi i veseli rođače, taman zašiljih olovku i počeh da pišem ovu kolumnu i pisanje prekide jedan uvaženi kolega riječima:

„Petre, kad si novinarski ledolomac, da se ostali ubuduće ne zamaraju pišući o Jakovu Milatoviću maltene u tvom stilu i tvojim tragom, hajde završi to sa ovim slučajnim predsjednikom, tvojim rođakom, koga si prvi u Crnoj Gori otkrio kao manipulatora još u startu, otvorivši Pandorinu kutiju zvanu „crnogorski Votergejt“, pokušaj da ga spasiš od njegove propasti, a ako ne posluša tvoj spasilački savjet onda ga upozori da poslije svega može da se lati samo činovničkog posla u nekoj mjesnoj zajednici, zavičajnoj na primjer Vražegrmačkoj i to ako ga i tamo prime!“

Još me taj uvaženi kolega podsjeti da su u avgustu 1974. godine novinari “Vašington posta” Bob Vudvord i Karl Bernstin doprinijeli da američki predsjednik Ričard Nikson podnese ostavku, što je bio najveći skandal u novijoj istoriji Sjedinjenih američkih država, a da ja sam bez ičije pomoći tačno poslije 50 godina stvorih „crnogorski Votergejt“ sa svojim kolumnama u „Borbi“ koje prenose mnogi strani mediji.

Poslije ovog kolegijalnog telefonskog apela poče sinoć drugi Dnevnik Televizije Crne Gore i u udarnom terminu gledah i slušah intervju predsjednika Skupštine Andrije Mandića koji ponovi sve ono na šta sam te dosledno savjetovao u svojim kolumnama, kao na primjer u kolumni „Kocka je bačena“ (Borba, Podgorica 30 septembar 2024), da izabereš pravi put, odnosno da u formiranju lokalne vlasti u Podgorici svoja četiri mandata ponudiš pobjedničkoj narodnoj većini od 30. avgusta 2020. godine, ili u protivnom ako svoja minimalna četiri mandata ponudiš poraženima od prije 4 godine prijeti ti smjena u Skupštini Crne Gore, a onda zna se, vršilac dužnosti predsjednika države preuzima upravo Andrija Mandić koji na toj najvišoj državničkoj funkciji može da ostane do kraja tvog mandata, a ti bi u tom slučaju uzalud lamentirao iz provincije kao „sirak tužni bez nigđe ikoga“.

Da se to ne bi desilo predlažem ti da ispuniš očekivanje predsjednika Skupštine Crne Gore koje je izrekao u sinoćnjem televizijskom intervjuu, a to očekivanje, prema izvještaju RTCG doslovno glasi:

„Koalicija ‘Za budućnost Crne Gore’, kako je rekao, „očekuje poziv od onog političkog subjekta koji osvoji najveći broj glasova, a to je koalicija PES-a i Demokrata“, jer kako je naglasio Andrija Mandić, „oni imaju najveći broj glasova i očekujemo da pozovu nas, da pozovu koaliciju okupljenu oko predsjednika Crne Gore, Jakova Milatovića i Dritana Abazovića, da se dogovorimo oko vlasti“, naglasio je Mandić, poentirajući „da je to jedan prirodan i normalan put u demokratijama“ i zaključujući „ da je to jedini prirodni put, sve ostalo bi bilo neprirodno, ali uzimajući obzir da neko misli ako bi se napravila u Podgorici vlast koja ne oslikava tu želju građana, koji su 2020. godine smijenili Demokratsku partiju socijalista, da će doći do pada vlade, taj se grdno vara“, zaključio je Andrija Mandić, predsjednik Skupštine Crne Gore u sinoćnjem televizijskom ingervjuu Radio-televiziji Crne Gore.

Tako dragi rođače, umjesto pada Vlade, lako se može desiti da ti zakonski odletiš sa najviše državničke funkcije. Da se to ne bi desilo, dragi i veseli rođače, spasi sebe, ne sipaj benzin na vatru, a to znači da ne praviš koaliciju na lokalnom nivou sa poraženima iz 2020. godine, jer dovoljna ti je opomena predstojeća politička sudbina tvog miljenika i mog sestrića Nikole Jovanovića u Budvi koga očekuje katastrofalan poraz poslije tajnog politikantskog dilovanja sa DPS-om u Budvi, što je prava šteta… Treba li da te podsjećam da si sa 50 procenata na podgoričkim izborima spao na svega 4 procenta? Da li si svjestan šta to znači? Znači da na sledećim izborima obezbijeđen ti je katastrofalan poraz do te mjere da ćeš sanjati cenzus cijelog života. Treba li ti to?

Dakle, dragi i veseli rođače, sve moje kolumne, od kada si stupio na tu funkciju, edukativne su prirode, počev od onog mog savjeta da nisi smio da čestitaš „Veliki Petak“, najtužniji dan u hrišćanstvu, do upozorenja da ne daješ sebi političke autogolove, da se izrazim rečnikom sportskog komentatora, jer ni u jednoj utakmici u istoriji sa autogolovima se ne pobjeđuje nego samo i isključivo gubi.

Da ne bi bio vječiti gubitnik dobronamjerno ti savjetujem da sada ne radiš protiv sebe kao do sada, da ne praviš koaliciju na lokalnom nivou sa poraženim političkim snagama, jer narod se opasno ućutao, ali ti nijesi svjestan šta to znači. Narod ima velike oči i uši i dobro vidi šta se sve radi iza kulisa, ali izgleda da ti to još niko nije došapnuo, što znači da imaš loše savjetnike i lošu obavještajnu strukturu.

Da zaključim, rođače čuvaj se crnogorskog Votergejta!

Sapienti sat!

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.