U okviru projekta Be Ready: Održana radionica o urbanim toplotnim ostrvima

0

Glavni grad Podgorica organizovao je radionicu o urbanim toplotnim ostrvima i metodologiji za procjenu ranjivosti i rizika od posljedica ovog fenomena, a kao aktivnost u okviru EU projekta Be Ready (UrBan hEat islands REsilience, prepAreDness and mitigation strategY).

Događaj je okupio predstavnike organizacija koje su prepoznate kao zainteresovane za zajedničko rješavanje problema klimatskih promjena u Podgorici.

Cilj održane radionice je i uspostavljanje platforme za zajedničko učenje o kreiranju modela za korišćenje podataka za detaljnu analizu nastanka i posljedica urbanih toplotnih ostrva, analizu mogućih scenarija i simulacija koje mogu usmjeravati proces kreiranja politika na području zemalja učesnica projekta, odnosno zajednički doprinos ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

Koordinatorka projekta Branka Knežević rekla je da ovaj projekat pruža podršku gradovima u smislu jačanja svijesti o fenomenu toplotnih ostrva, identifikaciji uzroka njihovog nastanka, kao i jačanju spremnosti gradova da odgovore na ove pojave.

Pored 19 projektnih i devet pridruženih partnera, projekat okuplja i naučno-istraživačke institucije i organizacije za podršku biznisu.

„Ukupan budžet projekta je preko 2,4 miliona evra pri čemu je budžet Podgorice preko 140.000 evra. Jedan od osnovnih ciljeva jeste da se gradovima obezbijede instrumenti i alatke koje će pomoći ublažavanje ovog efekta. Jedna od tih alatki je procjena rizika, koja je prvi korak koji smo već napravili u smislu angažovanja konsultanata koji će pomoći u izradi procjene rizika“, rekla je Knežević, dodajući da je drugi cilj projekta da gradovi, zajedničkim snagama, definišu mehanizme za ublažavanje ovog fenomena kroz pilot projekte.

Osim toga, potrebno je da gradovi definišu strategije kroz koje će ojačati svoje kapacitete u ovom segmentu.

Knežević je podsjetila i na misije Evropske komisije koje su od velikog značaja jer povezuju gradove, a jedna od njih je i Misija 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine čiji član je i Podgorica.

Takođe, istakla je značaj ozelenjavanja i izrade studije predizvodljivosti za zelene krovove, kao i afirmaciju alternativnih vidova prevoza, zaštićena područja grada, a jedan od važnih mehanizama su i međunarodni projekti u kojima Podgorica aktivno učestvuje.

Milan Krstev, saradnik na projektu BeReady ispred Naučno-tehnološkog parka iz Niša predstavio je metodologiju za procjenu ranjivosti i rizika od nastanka urbanih toplotnih ostrva.

Krstev je istakao da ga raduje brojno prisustvo na radionici, jer problemi kojima se bavi ovaj projekat zahtijevaju veliki broj aktera.

„Veoma je važno da imamo dostupnost podataka, jer je zadatak Podgorice da napravi procjenu rizika od nastanka toplotnih ostrva, a to je moguće ukoliko ima raspoložive podatke različitih srodnih organizacija, institucija…“, rekao je Krstev.

On je predstavio četiri alatke i instrumente koji su obrađeni u okviru metodologije za procjenu rizika od urbanih toplotnih ostrva.

Dodao je da je svijest o nastanku i postojanju toplotnih ostrva različita na nivou država, te da nastanku toplotnih ostrva nijesu podložna isključivo gradska jezgra, već su to i druge slične oblasti bez zelene infrastrukture.

Kroz interaktivnu diskusiju na radionici je istaknut značaj povezivanja lokalnih i državnih institucija, NVO sektora, akademske zajednice i svih relevantnih organizacija koje su usmjerene na pitanja klimatskih promjena, inovacija i identifikovanja problema s kojima se gradovi u ovom kontekstu suočavaju.

Na radionici je dogovoreno sklapanje Pakta lokalne koalicije koji će zainteresovane strane potpisati u cilju upostavljanja okvira saradnje i povezivanja lokalnih zainteresovanih strana iz više sektora u zajedničkom nastojanju da se uspješno nose s posljedicama urbanih toplotnih ostrva.

Podsjećamo, projekat Be Ready podržan je iz Programa regionalne saradnje u Dunavskoj, regiji koji kofinansira Evropska unija. Počeo je s realizacijom 1. januara ove godine.

Vodeći partner projekta je Razvojno udruženje Grada Sofije u Bugarskoj.

Partnerski gradovi, među kojima je i Podgorica, razrađuju akcione planove s rješenjima za fenomen toplotnih ostrva analizom prikupljenih podataka, inovativnim prostornim planiranjem, unapređenjem regulative, razvojem svijesti, te sprovođenjem infrastrukturnih mjera.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.