Erdogan optužio NATO saveznika: SAD koriste teroriste u regionu za vlastite interese, ali i za sigurnost Izraela

0

Sjedinjene Američke Države (SAD) koriste terorističke organizacije na Bliskom istoku kako bi Izraelu osigurale bezbjednost, kazao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan novinarima koji su bili s njim u avionu prilikom povratka sa Samita BRIKS-a koji je održan u Rusiji.

„Poznata je činjenica da SAD koristi terorističke organizacije u regionu za vlastite interese, ali i za sigurnost Izraela“, istakao je turski predsjednik koji je, zbog terorističkog napada koji se prije dva dana dogodio u sedištu Turske vazduhoplovne industrije (TUSAS), ranije napustio Rusiju.

U napadu kurdske militantne grupe Radnička partija Kurdistana (PKK) je, kako pokazuju prve informacije, ubijeno petoro, a povrijeđeno 22 ljudi.

Turski predsjednik ističe da sve ukazuje da je teroristički napad na kompaniju TUSAS na obodu Ankare izveden nakon infiltracije terorista iz Sirije. Napadači su do vojnog kompleksa stigli žutim taksijem, a u napadu na osoblje fabrike koristili su automatsko oružje i bombe. Specijalne jedinice brzo su ubile napadače, a u toku je utvrđivanje njihovih identiteta.

Nakon terorističkog napada, turska vojska i obaveštajna agencija pokrenule su vazdušne napade na položaje terorista PKK u sjevernom Iraku i Siriji. Njihovi avioni i helikopteri napali su više od 30 baza.

„Nastavljamo s aktivnostima s ciljem iskorjenjivanja terorizma. Ukoliko je izvor Sirija, onda u Siriji. Gdje god da je izvor toga, tamo će biti učinjeno ono što je neophodno. Teroristi su marionete. Naš cilj je Turska bez terorizma“, rekao je Erdogan.

On je dodao da će sirijski ogranak terorističke grupe PKK ostati izolovan.

„Sasvim sigurno ćemo dosegnuti naš cilj potpuno sigurne i spokojne Turske, oslobođene od mračne i krvave sijenke terorizma“, rekao je Erdogan agenciji Anadolija, a prenosi Tanjug.

Teroristički napad dogodio se tokom učešće Erdogana u radu Samita BRIKS-a u Kazanju gdje je istakao nepokolebljivu želju da izgradi snažnije odnose sa ovom grupom država.

„BRIKS je velika platforma sačinjena od ekonomija u usponu. To je činjenica koju jasno vidimo“, rekao je Erdogan i najavio posjetu kineskog predsjednika Si Đinping Turskoj.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.