SNP Berane: Iz anarhije u pravno nasilje

0

Svjedoci smo da se danas u Beranama nastavlja kabadahijsko ponašanje pojedinaca određenih od strane Vlade Crne Gore, a rukovođenih instrukcijama političkih struktura koje u vladi imaju dogovor, a i većinu, saopštili su iz Socijalističke narodne partije (SNP) Berane.

„U 11 časova je održana sjednica odbora povjerenika, koji su izabrali Predsjednika Opštine Berane. Ne možemo a da se ne zapitamo zašto se sa ovim stvarima čekalo sve do sada? Ako je cilj rješenje katastrofalne situacije u našem gradu, onda je Vlada zakasnila nekoliko mjeseci. Kriza u Beranama je počela davno, još u maju 2022.godine, kada je formirana skupštinska većina koja nije bila odraz volje građana Berana, već političke trgovine partija“, istakli su iz SNP-a Berane, pa nastavili:

„Kriza je trajala sve vrijeme vlasti ove interesne grupe, a u završnu fazu je ušla u januaru ove godine, kada su počela zasijedanja lokalnog parlamenta. Tada se desio presedan do sada neviđen u Crnoj Gori. Naime, oni koji su zakazivali sjednice na iste nisu ni dolazili, pa smo imali više odloženih nego održanih sjednica, a da su pri tom sve bile po ‘hitnom postupku’ bez ikavog opravdanog razloga“, istakli su iz SNP-a.

Prema njihovim riječima, „vrhunac političkog neumjeća vlasti je podnošenje ostavki od strane prvo potpredsjednika Ćulafića, a potom i predsjednika opštine Todorovića, koji je ostavku podnio 13. juna ove godine“.

„Od tada u Beranama vlada nezapamćena anarhija na lokalnom nivou. Pošto su svi rokovi za izbor predsjednika opštine istekli 13 .jula, Vlada Crne Gore, umjesto da reaguje na vrijeme i riješi probleme na način da raspusti lokalni parlament i da se raspišu vanredni lokalni izbori, pada pod pritisak određenih ministara iz Demokratske Crne Gore, kojima ti izbori nisu odgovarali i gura Berane u još veću propast“, tvrde iz SNP-a.

Kako su dodali, „držeći se nedorečenog zakona, prihvatljivo im je bilo da se sjednice skupštine ne održavaju, da opština šest mjeseci nema predsjednika i potpredsjednike i da lokalna uprava na svim nivoima ne funkcioniše“.

„Sada je jasno da je to samo bio izgovor i politička kalkulacija. Upozoravali smo da treba da se raspišu izbori dok nije nastupila kriza, dok je bilo novca u budžetu za sve korisnike i dok su trajali rokovi za preduzimanje radnji za deblokadu. To im nije odgovaralo – vršio se pritisak na odbornike i čekao se haos“, saopštili su iz SNP-a.

Konačno sada, kako su dodali, „kada je imenovan odbor povjerenika, koji je po zakulisnim dogovorima trebao da prolongira izbore do proleća, isti suspenduje nanovo volju građana i grubo krši Ustavne norme da je građanin nosilac suverenosti, da se ne može priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima“.

„Ovu namjeru osujetilo je raspisivanje lokalnih izbora od strane predsjednika Crne Gore za 8. decembar ove godine. Postavljamo pitanje – da li je volja sedam lica iz odbora povjerenika volja Berana? Zašto onda, kada nema zakona o Vladi da propiše ovakve situacije, uopšte idemo na izbore? Kako će sada Odbor da ispuni zadatke od Vlade Crne Gore, koji su navodno bili razlog za raspuštanje skupštine, tj. da donese Strateški plan razvoja opštine, Lokalni energetski plan opštine i Lokalni akcioni plan za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti? Ova dokumenta nisu donešena za tri godine prethodne vlasti“, podsjetili su iz SNP-a.

Za kraj su pitali:

„Zašto se Demokrate ne drže istih principa kao u Budvi kada je uvedena prinudna uprava, kada su govorili da je postupanje na ovaj način nezakonito, a sada se analogijom primjenjuje budvansko ‘rješenje’ iako znamo da nije ista pravna situacija kao u Beranama? Konačno se pitamo zašto, po običaju, na ovo pravno nasinje ćuti bivši Demokratski front?“, upitali su iz SNP-a Berane.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.