Mitropolit Joanikije: Vlasti su iz sebičnih interesa odvojili ikonu Bogorodice Filermose od ostalih svetinja iz Cetinjskog manastira, stavili su je u muzej gdje joj niko ne može prići!

0

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u Cetinjskom Manastiru uz sasluženje njegovog Preosveštenstva Episkopa ribinskog i romanovo – borisoglebskog g. Venijamina kao i njegovog Preosveštenstva Episkopa Dioklijskog g. Pajsija te sveštenoslužitelja Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije Ribinske Ruske Pravoslavne Crkve.

Nakon Svete službe po otpustu, preosvećeni Vladika Joanikije, besjedio je sabranima u Manastiru:

„Neka nas blagodat Presvete Bogorodice preko njene čudotvorne ikone Filermske, koja je došla ovdje na Cetinje prije nekoliko decenija, sve ozari. Neka nas uputi na pravi put Božiji, neka ulije u srca naša Presveta Bogorodica Božiju ljubav, milost, pravdu i istinu. Evo danas imamo veliku radost na dan ikone Presvete Bogorodice Filermske, da nam je došao radi poklonjenja ovoj časnoj ikoni, naš dragi brat Episkop ribinski i romanovo-borisoglebski-Vladika Venijamin. On je i ranije dolazio iz ljubavi prema svetinjama u Crnoj Gori i prema sveštenstvu i narodu. On se moli za nas a sa njim imamo redovne kontakte preko naših vjernika i sveštenika. Mnogi naši vjernici posjećivali su njegovu Eparhiju u Jaroslavskoj oblasti i donosili nam otuda pozdrave našeg dragog brata u Hristu brata Venijamina.

Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Filerimske je poznata od davnina. Nju je naslikao Sveti Apostol i Jevanđelist Luka, tako bar kaže predanje. Ona je bila u istočnim zemljama, bila je na Rodosu, kasnije na Malti, a potom je zajedno sa rukom Svetog Jovana Krstitelja i česticom Časnog Krsta Hristovoga, prenijeta u vrijeme ruskog Cara Pavla u Rusiju. A kasnije je ona čudesnim putem došla u Jugoslaviju. Majka Cara Nikolaja, ove svetinje je poklonila i dala na čuvanje kralju Aleksandru Karađorđeviću kao poslednjem pravoslavnom vladaru u pravoslavnim zemljama. Poslije je bio dugi put, promislu Božijom Desnica Svetog Jovana Krstitelja i čestica Časnog Krsta došla je u Cetinjski Manastir. No naše vlasti nisu imale razumijevanja da i ikonu Presvete Bogorodice Filermske, kao veliku svetinju izlože ovdje u ovoj velikoj svetinji kraj ćivota Svetog Petra Cetinjskog sa ostalim svetinjama. Nego su odvojili iz svojih sebičnih interesa ikonu Bogorodice Filermske i stavili je u muzej. Ne samo što su je stavili u muzej već joj niko ne može prići. Ne znamo ni šta se radi sa ovom ikonom, navodno je otišla na restauraciju. Da li imamo dobre stručnjaknje da tu restauraciju izvrše veliko je pitanje? Ta ikona stara je skoro dvije hiljade godina.

NJena blagodat koja se pojavila iz davnina, ona se izliva preko nje, ma gdje se ona nalazila na Crkvu Božiju i milost Presvete Bogorodice grije nas na različite načine i preko NJenog blagodatnog Pokrova i njenih ikona, i preko svih njenih praznika. Kada god se obraćamo Presvetoj Bogorodici ona je brza Utješiteljka i ona koja nas vadi iz naših iskunjenja i bijeda“, poručio je Vladika Joanikije pozdravivši Gosta, Episkopa Ruske pravoslavne Crkve, g. Venijamina.

NJegovo Preosveštenstvo Episkop Venijamin je zablagodario Gospodu Bogu kao i Mitropolitu Joanikiju na gostoprimstvu na Cetinju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.