Oskrnavljena crkvena zastava u Mojkovcu: Polomljen jarbol, petokraka preko krsta! (FOTO)

0

Juče ujutru u porti hrama Blagovijesti Presvete Bogorodice u Poljima kod Mojkovca, oskrnavljene su crkvene zastave na način što su izlomljen jarbol i preko simbola krsta sa ocilima crvenom bojom otisnut simbol petokrake zvijezde.

Slučaj je prijaveljen policiji koja je izvršila izviđaj i čeka se dalji postupanje ovim povodom.

Ovaj nečasni i zloslutni događaj u Mojkovcu izazvao je veliku pažnju mještana, a u međuvremenu je reagovala i Eparhija budimljansko nikšićka saopštenjem „Zloslutno skrnavljenje trobojne crkvene zastave simbolom totalitarne ideologije u porti mojkovačkog hrama“.

„Ako se zna da je simbol petokrake zvijezde znamenje totalitarne, ateističke ideologije i njenog aparata koji je na teritoriji Crne Gore u nedavnoj prošlosti odgovoran za nasilne smrti najmanje stotinu sveštenika Srpske pravoslavne crkve i sistematsku represiju u cilju njenog potpunog uništenja, i još i desetine hiljada nedužnog srpskog naroda po još neotvorenim jamama i bezgrobne mladosti posvuda razasute od te iste petokrake i logora, i Golog otoka, takav akt prevazilazi običan vandalski čin i poprima karakter jasne prijetnje, odnosno govora mržnje. Drskost ovog vandalskog čina budi opravdanu bojazan da su njegovi počinitelji spremni i da ga ponove, ali u još težem obliku i sa još težim posljedicama. Utoliko prije je važno da se otkriju počinioci i utvrde njihovi motivi, te u skladu sa zakonom i sankcionišu, a sve u cilju sprečavanja ponavljanja nedostojnog činjenja i izazivanja još težih posljedica.

Smatramo da ovakvo ponašanje, nažalost, nije izolovan incident, već da predstavlja materijalizaciju verbalnog nasilja kome je SPC godinama i u kontinuitetu izložena u dijelu javne, odnosno političke i medijske scene. Stoga i ovim nemilim povodom, u duhu iskrenog bratoljublja i pastirske brige, još jednom pozivamo sve ljude, a naročito javne djelatnike da se slobodnom riječju služe krajnje odgovorno kako bi naše neslaganje služilo za izgrađivanje kulture dijaloga, a ne za širenje mržnje i otvaranje istorijskih rana“, stoji u saopštenju Eparhije.

(IN4S)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.