Vukadinović za BORBU: Svi koji prihvate ucjene GP URA pokazuju političku slabost i inferiornost; Milatovićeva četiri odbornika mogu biti ključna za formiranje vlasti u Podgorici

0

Politički subjekti u Podgorici konačno mogu da započnu pregovore, jer Ustavni sud je 24. oktobra odbio i poslednju žalbu Pokreta Naprijed, što znači da se konačni rezultati vanrednih podgoričkih izbora (održanih 29. septembra) više ne dovode u pitanje. Tokom prethodnih gotovo mjesec dana u medijima su plasirane razne postizborne kombinatorike, nagađanja i analize.

Glavni igrači ovih pregovora biće Dritan Abazović i Jakov Milatović, jer lista „Za bolju Podgoricu“ koja je predložila Luku Rakčevića za budućeg gradonačelnika Podgorice posjeduje ucjenjivački kapacitet i može biti odlučujući faktor u sklapanju postizbornih kockica.

Kako bismo građanima prbiližili situaciju nakon odluke Ustavnog suda da odbije žalbu Pokreta Naprijed, kontaktirali smo profesora i političkog analitičara Srđana Vukadinovića. Pitali smo ga šta odluka Ustavnog suda znači za Građanski pokret URA, s obzirom na to da potenciraju da je njihov kandidat Luka Rakčević jedino adekvatno rješenje za mjesto gradonačelnika, a Pokret Naprijed ipak neće ući u lokalni parlament. Da su ušli, imali bi dva odbornika.

„Uri savršeno ništa ne znači ta presuda. Ne znači u smislu što oni uporno imaju taj ucjenjivački kapacitet i nekako, nekoliko posljednjih izbora se događa da oni mogu da ga plasiraju, pa i da ga ostvare u nekoj situaciji, kao šta je to bilo kada je formirana 43. Vlada uz pomoć Demokratske partije socijalista, kada su to uradili. Da je prihvaćena žalba Pokreta Naprijed onda bi trenutna vladajuća većina imala 29 odbornika i onda bi URA sa dva svoja odbornika mogla i trebala da bude taj nadomjestak do 30, odnosno 31 odbornika. Tako da ona upravo pokušava sa tim ucjenjivačkim kapacitetom da pokaže da je bitna.“

Profesor Vukadinović je stava da bi ovi izbori u Podgorici trebalo da budu brana za takvo ponašanje Ure, pa makar se išlo i na nove izbore.

„Sa GP URA nije dobro praviti bilo kakve kombinacije, jer su je formirali određeni medijski reketaši u Crnoj Gori koji hoće da ostvaraju nekakve svoje političke interese“ – pojašnjava Vukadinović  i dodaje da znamo da njihovo političko ponašanje može da bude nepredvidivo.

„To je već jedna politička nekultura, da vi sa prije četiri poslanika dobijete premijera ili sada sa dva odbornika da dobijete gradonačelnika. Po svoj prilici da dolazi do određenih suprostavljenosti između Jakova Milatovića i Ure, tako da mislim da ubuduće ovih šest odbornika te predizborne koalicije treba posmatrati kao dvije grupe, na jednoj strani su četiri odbornika Pokreta za Podgoricu, a na drugoj su dva Ure“ – kaže naš sagovornik.

Ipak, Vukadinović je mišljenja da nije problem Ura, jer ona može da traži šta god joj na um padne, nego će problem biti oni koji budu pravili postizbornu koaliciju sa njom i koji budu prihvatili takve ucjene.

„Znači, ukoliko Za budućnost Crne Gore, odnosno aktuelna parlamentarna većina, bude pravila koaliciju sa Urom, pa prihvati tako nešto, onda je to politička slabost i inferiornost te političke grupacije, a tako ne bi trebalo da bude. Ista stvar je sa DPS-om, jer DPS se jednom opekao sa Urom, kada je dao podršku za 43. Vladu, i sad ako bi to prihvatili, onda bi to itekako pokazalo veliku slabost i inferiornost, i to bi bila gubitnička pozicija na narednim izborima za Demokratsku partiju socijalista“ – objašnjava Vukadinović.

Podsjeća da je iz koalicije Za budućnost Crne Gore već otvoreno najavljeno da se više nikada u Crnoj Gori ne može desiti da neko sa tri ili četiri poslanika ima premijera ili sa dva odbornika da ima gradonačelnika.

„Tu su bili veoma jasni i to bi trebalo da bude signal ostalim političkim grupacijama, bez obzira kojem političkom povijestima, koji pripadaju, da jednostavno se stavi tačka na političke ucjene koje su prisutne i to isključjivo kada je URA u pitanju. Jer URA je je osuđena na ivicu cenzusa, sama ne ide već dugo godina, znači nije išla ni na predsjedničkim izborima, svog kandidata nije imala, nije imala ni na prošlim parlamentarnim izborima u junu mjesecu, nije išla samostalno na izbore u Podgorici… Ovdje se sada ne zna tačno koliko tačno URA može da dobije glasova, a koliko može da Pokret za Podgoricu. Ta podjela što je napravljena da Pokret za Podgoricu ima četiri, a URA dva odbornika, to je već neka slobodo se može reći administrativna priča, a ne izborna, kada je u pitanju kredibilitet i izborni potencijal tih političkih subjekata“- kaže Vukadinović.

Bolje ići na nove izbore, nego prihvatiti ucjene

Naš sagovornik ističe da URA može tražiti šta god hoće, ali problem će biti ako druge političkih grupacije će budu pravile postizbornu koaliciju i prihvate takve zahtjeve.

„To ne bi trebalo da se dogodi. Puno je bolje ići na nove izbore, bez obzira što je to političko mučenje za građane Podgorice, nego da URA bude konstituent bilo koje vlasti sa bilo kim.“

Znači, političke grupacije bi trebalo da izbjegavaju URU u smislu da ona bude taj tas na vagi.

Postizborni pregovori će biti naporni

Vukadinović je stava da je ova odluka Ustavnog suda ipak značajno relaksirala situaciju u smislu da prije donošenja odluke Ustavnog suda političke partije nijesu mogle konkretnije i ozbiljnije da se dogovaraju, tj. pregovaraju.

„Da je žalba prihvaćena, to bi bila jedna druga priča, jer bi u toj situaciji većina sa državnog nivoa u Skupštini Glavnog grada imala 29 odbornika i falio bi još jedan za formiranje lokalne vlasti.“ – navodi naš sagovornik.

Međutim, pošto do toga nije došlo koalciiji Za budućnost Podgorice, Pokretu Evropa sad i Demokratama fale tri odbornika da bi formirali vlast, pa i ni Urina dva opet ne mogu ništa konkretno uraditi.

Milatovićeva četiri odbornika mogu biti dio rješenja

„Vidimo da se u poslednje vrijeme javljaju određeni problemi u sadržinskoj ravni između onoga što hoće predsjednik države i što hoće aktuelna parlamentarna većina. To više nijesu riječi, neke veoma snažne i veoma jake riječi koje čak idu i do govora mržnje jednih prema drugima, nego sada se već ulazi u ozbiljnije programske probleme i dileme. Vidjeli smo da je nedavno kabinet predsjednika države objavio saopštenje u kome ima primjedbe na makar deset stvari koje unazađuju crnogrsku politiku. To su već neke suštinske stvari, konceptualne stvari i to je ono što treba da bude veza koalicionih subjekata“ – naglašava Vukadinović.

On je stava da će pregovori biti teški, ali da je moguća varijantna da Milatovićeva četiri odbornika uđu u postizbornu koaliciju sa predstavnicima aktuelne parlamentarne većine, ali i da odu sa Demokratskom partijom socijalista budući da vidimo da sada DPS upravo preuzima tu ulogu pobjednika.

Demokratska partija socijalista sada nudi postizbornu saradnju, tj. koalicije nekima sa kojima možda do juče nije ni htjela da ide.

Vukadinović zaključuje da ukoliko bude odbijena ponuda Demokratske partije socijalista, koju je predsjednik DPS-a dao URI i Pokretu za Podgoricu, onda je sasvim jasno da DPS ne može formirati vlast u Podgorici. To bi u suštini značilo da vlast u Podgorici ide nekome drugom ili građani Podgorice idu na nove izbore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.