Raković za Borbu: DPS nastavlja sa svojim segregacionizmom i aparthejdom, Mandić i Spajić da skupe hrabrosti i nađu način da srpski jezik bude službeni!

0

Demokratska partija socijalista nastavila je sa svojom skandaloznom politikom segregacije u svom saopštenju ne dajući apsolutno nikakav prostor da se uopšte i razgovara o promjeni Ustavnog statusa srpskog jezika u Crnoj Gori. U potpunosti odbacuju stavljanje srpskog i crnogorskog u ravnopravan status čime faktički obespravljuju 43% građana Crne Gore koji su se izjasnili da govore srpskim jezikom.

Pored činjenice da ovo predstavlja skandal nad skandalima, gdje jezik kojim govori tek trećina Crne Gore bude stavljen u nadređeni položaj u odnosu na druge jezike, ovo fakitčki predstavlja otvorenu diskriminaciju jezičkog prava građana Crne Gore, a očito je da DPS sa takvom politikom ne planira da prekida u skorije vrijeme.

Tim povodom za Borbu se oglasio i istoričar Aleksandar Raković koji je kazao da ovdje nije u pitanju prosta isključivost DPS-a, već – segregacionizam i aparthejd koji oni samo nastavljaju da rade.

„DPS se nije promijenio. Nije tu samo DPS, tu je i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj koji je isto to rekao samo na malo drugačiji način. Dakle, nastavlja se taj antisrpski segregacionizam bivšeg režima ali i nekih djelova sadašnje vlasti u Crnoj Gori“, kazao je istoričar.

Dodaje da nije imao nikakve iluzije čak i da je srpski jezik bio na 52%.

„Opet bi se nastavio taj segregacionizam kakav je DPS vodio i kakav će i dalje voditi. Na sadašnjim vlastima je da vide kako će da riješe taj problem. Kako će da se riješi problem, to nek vide sadašnje vlasti, neka vide Andrija Mandić i Milojko Spajić. Da vide može li Crna Gora i dalje da trpi taj antisrpski segregacionizam. Vlasti sadašnje u Crnoj Gori moraju da nađu način, samo neka budu malo hrabriji u rješavanju problema. Inače, ako to ne uspiju da urade, narod će se pitati o čemu je riječ i pitaće zašto sadašnje vlasti u Crnoj Gori dozvoljavaju da se i dalje vrši aparthejd nad srpskim narodom i srpskim jezikom“, kazao je Raković za Borbu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.