Đurković navodno pregovara sa SDT-om o saradnji u istrazi protiv navodne kriminalne grupe osumnjičene za šverc droge i cigareta

0
Nikšićanin Blažo Đurković navodno pregovara sa Specijalnim državnim tužilaštvom o saradnji u istrazi protiv navodne kriminalne grupe osumnjičene za šverc droge i cigareta.

Prema tvrdnjama SDT-a, mafijašku organizaciju formirao je Nikšićanin Strahinja Koprivica, sin penzionisanog policijskog funkcionera Duška Koprivice, a kao članovi su označeni Đurković, Marinko Koprivica, Nikola Vukotić i Igor Krstović, koji slovi za visokorangiranog pripadnika „škaljarskog klana“.

Prema nezvaničnim saznanjima „Dana“, Đurković će tužiocu pružiti dokaze o optužbama koje se odnose na krijumčarenje skanka. Navodno, on je već na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu, u noći hapšenja, ponudio saradnju. Protiv njega je takođe donijeta naredba o sprovođenju istrage zbog krivičnih djela za koja je Specijalno policijsko odjeljenje podnijelo krivičnu prijavu, ali jedino njemu od četvorice uhapšenih nije određen jednomjesečni pritvor, niti je privođen kod sudije za istragu.

Medijima iz SDT-a nijesu odgovorili na pitanje da li su tačne nezvanične informacije da Đurković pregovara s njima da dobije status svjedoka saradnika.

Iz SDT-a tvrde da je Strahinja Koprivica skank nabavljao od Krstovića. Droga je dalje krijumčarena do Hrvatske, pa u Italiju, a nekada i dalje ka zemljama Evropske unije. Jedan od osumnjičenih u tom poslu oko transporta droge je i Đurković. Postupak je proglašen tajnim, zbog čega nije bilo moguće saznati više detalja u vezi s tim šta je on ispričao u tužilaštvu.

Ni iz Višeg suda u Podgorici nijesu se oglašavali povodom nezvaničnih navoda da je Đurković u pregovorima o dobijanju statusa svjedoka u istrazi. Ipak, da taj Nikšićanin ima „drugačiji tretman“ govori i činjenica da Specijalno državno tužilaštvo za njega nije tražilo određivanje pritvora, a za ostale osumnjičene jeste. Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša odredila je pritvor Strahinji i Marinku Koprivici i Nikoli Vukotiću, dok se Krstović od marta nalazi u pritvoru zbog sumnje da je bio član kriminalne grupe koja je oprala više stotina hiljada eura koji potiču od šverca droge.

Osumnjičeni su slobode lišeni u ponedjeljak. Iz SDT-a je saopšteno da su tog dana u Podgorici i Nikšiću na nekoliko lokacija izvršeni pretresi objekata koji se dovode u vezu sa osumnjičenima.

– Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje je lišilo slobode četiri lica (S.K., N.V., B.Đ. i M.K.) i protiv njih, kao i protiv I.K., koji je u pritvoru u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, u drugom krivičnom predmetu, podnijelo krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, a S.K., I.K. i B.Đ. krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, S.K. i M.K. dva krivična djela krijumčarenje, a S.K. i dva krivična djela nedozvoljena trgovina. Policija je pretresla stanove i druge prostorije koje osumnjičeni koriste u N. i P. i pronašla predmete važne za postupak – saopšteno je iz SDT-a nakon hapšenja osumnjičenih.

 

Više neidentifikovanih korisnika Skaja

Osumnjičeni su identifikovani nakon analize „skaj“ prepiski koje je dostavio Europol. Kako „Dan“ nezvanično saznaje, osim petorice osumnjičenih, još nekoliko osoba je učestvovalo u švercu, a istražitelji rade na njihovoj identifikaciji. I oni su, kao i privedeni, imali određene uloge; neki su pomagali u krijumčarenju cigareta, a drugi u švercu skanka.

Roba je, kako sumnjaju u tužilaštvu, nabavljana iz Albanije i Zete, odakle je dalje distribuirana. Osumnjičeni se terete da su u julu 2020. godine prokrijumčarili dvije ture od po 300 paketa cigareta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.