Raspodjela funkcija u Gusinju: BS-u vatrogasci, kultura i finansije, SD-u turizam, opšta uprava i Komunalno

0

Bošnjačkoj stranci (BS) će u Gusinju pripasti mjesto sekretara Sekretarijata za privredu, razvoj i finansije, ali i prvog čovjeka Službe zaštite i spasavanja i Doma kulture, dok će njihovim koalicioni partneri Socijaldemokrate (SD) doći na pozicije sekretara lokalnog parlamenta, direktora D.O.O. „Komunalno“, turističke organizacije i prvog čovjeka Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti, saznaju mediji iz izvora bliskog jednoj od partija koja će imati parlamentaran status u toj opštini.

List je ranije objavio da će najvećoj manjinskoj stranci pripasti mjesto prvog čovjeka opštine, partiji koju predvodi Damir Šehović skupštine, a grupi građana Pokret za Gusinje, koja im je neophodna za većinu, dva potpredsjednička mjesta – opštine i lokalnog parlamenta.

Prva sjednica novog saziva gusinjske skupštine održaće se danas u 10 sati, a odbornici bi trebalo da izaberu dvije čelne pozicije u opštini.

„Vijesti“ su ranije objavile da će prvi čovjek grada ostati Sanel Balić (BS), a da će za šefa lokalnog parlamenta najvjerovatnije biti izglasan dosadašnji odbornik SD-a Edvin Bektešević.

BS i SD su na lokalnim izborima nastupile u koaliciji „Srcem za Gusinje“, a osim njih, dio saveza je bila i Socijaldemokratska partija (SDP).

Toj partiji bi trebalo pripasti mjesto potpredsjednika opštine.

U vlasti će učestvovati i Demokrate, koje će dobiti pozicije pomoćnika sekretara Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti i pomoćnika sekretara Sekretarijata za privredu, razvoj i finansije, kao i četiri mjesta „po dubini“ za koja je predviđena srednja stručna sprema.

Ipak, drugi izvor kazao je da Demokrate neće biti dio vlasti, iako će, prema saznanjima lista „dići ruku“ za prvog čovjeka opštine i lokalnog parlamenta.

Koalicija „Srcem za Gusinje“ je na izborima održanim 15. septembra osvojila 43,39 odsto glasova, odnosno 14 mandata.

Sedam mandata pripalo je BS-u, šest SD-u, a jedan SDP-u.

Lista „Zajedno za Gusinje“ Albanskog foruma i Demokratske unije Albanaca Salih Đonbalaj osvojila je 23,40 odsto glasova, odnosno sedam mandata, lista Demokratske partije socijalista „Gusinje može bolje – Demir Bajrović“ 20,61 odsto i šest mandata, lista „Pokret za Gusinje“ 7,44 odsto ili dva mandata, a Demokrate 5,16 odsto ili jedan mandat.

Nakon izbora 2020. godine vlast u Gusinju napravili su DPS, koalicija albanskih partija i BS. Međutim, prije godinu je došlo do krize vlasti jer je tadašnja predsjednica opštine iz DPS-a Anela Čekić smijenila dva sekretara iz BS-a.

Uslijedila je prekompozicija vlasti nakon koje je DPS otišao u opoziciju, a BS i albanske partije s odbornicima SD-a, SDP-a i Socijalističke narodne partije (SNP) napravili novu većinu.

(VIJESTI)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.