Izložba skulptura Vlatke Vujošević na Festivalu umjetnosti, nauke i kulture UCG

0

Izložba skulptura autorke Vlatke Vujošević, alumnistkinje Univerziteta Crne Gore, biće svečano otvorena u ponedjeljak, 28. oktobra, u 19.00 sati, u holu tehničkih fakulteta, kao dio programa Festivala umjetnosti, nauke i kulture Univerziteta Crne Gore (FUNK).

Istoričarka umjetnosti Ana Ivanović o ovoj izložbi navodi: „Vlatka izrađuje skulpture od recikliranog papira, pri čemu lica skulptura nisu jasno definisana ili su tek naznačena, što stavlja fokus na unutrašnja stanja, dajući uvid u krhkost identiteta tokom formativnih godina. Skulpture, iako ponekad u formi biste, sugerišu fragmentarnost, a ne konvencionalnu dopojasnu figuru. Tanki drveni stalci na kojima se skulpture nalaze stvaraju osjećaj nestabilnosti i praznog prostora, koji na prvi pogled djeluje bez sadržaja, ali zapravo otvara prostor za refleksiju.“

Vlatka Vujošević, rođena 1978. godine u Titogradu (SFRJ), diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, gdje trenutno završava master studije na odsjeku za vajarstvo. Izlagala je na sedam samostalnih i brojnim grupnim izložbama, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Učestvovala je na brojnim prestižnim umjetničkim rezidencijama, uključujući Ukrajinu, Italiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Crnu Goru. Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima se izdvajaju Nagrada Crnogorskog likovnog salona „13. novembar“ (2017), Otkupna nagrada Univerziteta Crne Gore (2010) i godišnja nagrada za vajarstvo FLU (2010).

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.