Gugl pod istragom zbog navodnog potenciranja negativnosti o Trampu u rezulatima pretrage

0

Državni tužilac američke države Misuri iz redova republikanaca Endrju Bejli otvorio je istragu protiv Gugla (Google) zbog toga što je, navodno, prilikom pretraga prikazivao samo negativne napise o bivšem američkom predsjedniku i republikanskom predsjedničkom kandidatu Donaldu Trampu. Time se, kako je naveo, cenzuriše konzervativni govor pred “najvažnije izbore u nacionalnoj historiji”, prenosi Rojters.

Bejli je na platformi „X“ napisao da je otvorio istragu protiv Gugla zbog navodne cenzure konzervativnih govora, ali nije naveo nijedan primjer ili dokaz za te tvrdnje.

Iz Gugla su odbacili optužbe Bejlia kao “potpuno lažne”.

Tramp najavio tužbu

Portparol Gugla naveo je u mejlu Rojtersu da pretraga služi svim korisnicima i da poslovanje te kompanije počiva na prikazivanju korisnih informacija za sve korisnike, bez obzira na njihova politička opredjeljenja.

Agencija podsjeća kako su republikanci već dugo tvrdili da su platforme društvenih medija antikonzervativne, što su one negirale.

Tramp je izjavio prošlog mjeseca da će zatražiti krivično gonjenje Gugla ukoliko pobijedi na predsjedničkim izborima zakazanim za 5. novembar, prenosi Tanjug.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.